KAHRAMANMARAŞ 2023 EĞİTİM VİZYONU BELGESİ UYGULAMA ESASLARI
1014
15:00
02.09.2019


KAHRAMANMARAŞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2023 EĞİTİM VİZYONU BELGESİ İŞ VE İŞLEMLERİ UYGULAMA KILAVUZU

           

            Amaç

            Madde 1. Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinin okullarımızda daha etkili uygulanmasını sağlamak.

            Kapsam

            Madde 2. Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinin giriş, felsefe ve diğer alt başlıklarını kapsar.

            Dayanak

            Madde 3. Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi

Tanımlar

Madde 4.

2023 Eğitim Vizyonu İl Yürütme Kurulu: İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısının başkanlığında iki Şube Müdürü ve RAM Müdüründen oluşan kurulu ifade eder.

2023 Eğitim Vizyonu İl Ar-Ge Ofisi: İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısının başkanlığında kurulan çalışma ekibini ifade eder.

2023 Eğitim Vizyonu İlçe Yürütme Kurulu: İlçelerde kurulacak olan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü başkanlığında, Sorumlu Şube Müdürü ve üç okul müdüründen oluşan kurulu ifade eder.

2023 Eğitim Vizyonu Okul Ekibi: Okul Müdür Yardımcısı başkanlığında üç zümre başkanından oluşan ekibi ifade eder.

Açıklamalar

Madde 5.

Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi 23 Ekim 2018 tarihinde kamuoyu ile paylaşılarak yürürlüğe konulmuştur. Eğitim Vizyonu Belgesi, okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar, eğitimin bütün kademelerinde bir kısım iyileştirmeleri ve dönüşümleri içermektedir. Bu dönüşümün süreci; "Millî Eğitim Bakanlığı olarak gerçekleştirmek istediğimiz dönüşüm; adil, insan merkezli, öğretmen temelli, kavramda evrensel, uygulamada yerli; esnek, beceri ve görgü odaklı; hesap verebilir, sürdürülebilir bir ilkesel duruş sergilemekle tecessüm edecektir." şeklinde ifade edilmektedir.

Vizyon belgemizin dört temel unsuru, öğrenci, ebeveyn, öğretmen ve okul olarak belirlenmiş olup "Her eğitim sistemi, öğretmenlerin omuzlarında yükselir ve hiçbiri öğretmenin niteliğini aşamaz." cümleleriyle de öğretmene atıfta bulunmaktadır.

Tekillik Çağında Eğitimde Değişim ve Dönüşüm

"İnsanoğlunun bugüne kadar sahip olduğu, geçmişi binlerce yıla dayanan bilimsel ve kültürel birikim, kimi zaman yaşananları açıklamakta yetersiz kalabilmektedir. İnsan ve teknoloji etkileşiminde ibrenin makineleşme yönünde ilerlediğini düşünen çok sayıda uzmanın eskiden bilimkurgu olarak değerlendirilen senaryoları; günümüzde yaşananların sıradan, canlı ve güncel bir aktarımı şeklinde görülmektedir. Yüksek katma değerli teknolojilerin ışık hızında ilerlemesi tüm sektörleri dönüşüm konusunda ciddi adımlar atmaya mecbur bırakmıştır.

Sanayileşmede dördüncü büyük kırılma olarak ifade edilen bu yeni tekillik dönemi; biyolojik, dijital ve fiziksel olanı tek vücutta birleştirmek gayesindedir. Yapay zekâ konusunda süregelen çalışmalar, makinelerin insandan öğrendikleriyle, insanoğlunun öğrenme ve zekâ üzerindeki tekelini kırma aşamasına geldiği iddialarını güçlendirmektedir.

Ancak, teknoloji alanındaki yenilikleri; yaşamı kolaylaştırmalarına rağmen, dünyanın tamamen farklı bir yöne sürüklenmeye başladığının yegâne işaretleri olarak koşulsuz kabullenmek doğru değildir. Bu çerçevede eğitimin muhtevasını, sadece endüstrinin ihtiyaçlarını dikkate alarak belirlemeyi öngören yaklaşımın zorlayıcı hâkimiyetini, aynen kabul etmek de doğru olamaz. Teknolojiye duyulan ihtiyaç ve pazar koşullarının dayattığı tüketim alışkanlıkları, insanoğlunun giderek kendine yabancılaşma sürecini tetikliyorsa, eğitim ekosistemimiz, bu gidişe esaslı bir şerh düşmek sorumluluğuna sahiptir. İnsanı araçlarda zengin, amaçlarda yoksul kılan bir bakış açısına söyleyecek sözümüz ve verecek daha derin cevaplarımız olmalıdır.

Aksi takdirde, son yıllarda artan çatışmalar ve uluslararası terörizm, göç hareketleri, çevre ve sağlık sorunları, ekonomik müdahaleler, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi burada sadece birkaç örneği sıralanan küresel beşerî krizlerin sonuçlarına hep birlikte katlanmak zorunda kalırız. "Bilgi toplumu" diyerek rekabeti aşırı kutsayan, "teknoloji" diyerek tüketimi körükleyen, "insanlık" denince kendi toplumu hariç, herkesi dışlayan bir uygarlık anlayışını kabul etmemiz mümkün değildir. Bizim medeniyetimizin insan tasavvuru, sadece maddi mükemmeliyeti benimsemez; gönlü ve bilimi, mana ve maddeyi, talim ve terbiyeyi birlikte ele alan bir bütünden beslenir.

Dünyanın içinde bulunduğu durumun uyandırdığı derin endişeler, bizleri daha insani, daha medeni ve daha adil yeni bir hikâye yazmaya mecbur bırakmaktadır. Eğitim sisteminin çift kanadı temsilen, aklı ve kalbi birleştiren bir yolculuğa ihtiyacı olduğu kesindir."

Bu itibarla; Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, Eğitim Vizyonu Belgemizin hem daha iyi kavranması hem de yerel renklerimizin uygulanacak içeriklere yansıması adına; il, ilçe ve okul düzeyinde yapılacak iş ve işlemleri anlatan bu Kılavuz hazırlandı. Ayrıca bu işlemlerin takibi için İl Milli Eğitim Müdürlüğünde 2023 Eğitim Vizyonu İl Ar-Ge Ofisi oluşturuldu. Her birimin kendi uhdesine düşen sorumluluklarla ilgili 2023 Eğitim Vizyonu Belgesindeki takvime göre sorumluluklarını yerine getirmesi, işlemlerin daha sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır.

 

Görev, Yetki ve Sorumluluklar

Madde 6.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Yapılacak İş ve İşlemler

1.      Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu İl Yürütme Kurulunu oluşturmak.

 

2023 Eğitim Vizyonu İl Yürütme Kurulu Görevleri:

1.      Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi il programını hazırlamak.

2.      Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinin ruhunu bütün yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilere yansıtacak çalışmalar yapmak.

3.      Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesiyle uyumlu ve Bakanlık çalışmalarını tekrar etmeyecek şekilde, Vizyon Belgesine ilimizin rengini katacak eğitim kongresi, çalıştay, konferans, seminer, kurs, etkinlik yapmak ve yerel projeler hazırlamak.

4.      Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesiyle ilgili; il, ilçe ve okul düzeylerinde yürütülecek iş ve işlemlerin koordinasyonunu ve takibini sağlamak.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Birimlerince Yapılacak İş ve İşlemler

Madde 7.

1.      Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinin ilimizde en iyi şekilde uygulanabilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2023 Eğitim Vizyonu İl Yürütme Kurulunca planlanan bütün plan ve programlara, birimlerinin aktif olarak katılımını sağlamak.

2.      Bakanlık birimlerinden gelen Eğitim Vizyonu Belgesine bağlı iş ve işlemlerin nitelikli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

3.      Eğitim Vizyonu Belgesinin ruhuna uygun, birimlerine bağlı okullarda çalışmalar yapmak, öneriler hazırlamak ve ilimiz 2023 Eğitim Vizyonu İl Ar-Ge Ofisi çalışmalarında yardımcı olmak.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce Yapılacak İş ve İşlemler

Madde 8.

1.      İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde 2023 Eğitim Vizyonu İlçe Yürütme Kurulunu oluşturmak

2.      İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde 2023 Eğitim Vizyonu İlçe Yürütme Kurulunun kimlerden oluştuğunu Ek-1 formu ile 2023 Eğitim Vizyonu İl Ar-Ge Ofisine bildirmek

3.      Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinin ruhunu bütün yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilere yansıtacak çalışmalarda aktif olarak yer almak ve sahadan bu yönde katkı sağlayacak kişileri belirlemek.

4.      İl Milli Eğitim Müdürlüğünde hazırlanan eğitim kongresi, çalıştay, konferans, seminer, kurs, etkinlik ve yerel projelerin uygulanmasını sağlamak ve uygulamayı takip etmek.

5.      Yapılacak çalışmalarla ilgili yönetici ve öğretmen seçiminde İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yardımcı olmak.

6.      Her ayın ikinci haftasında toplantı yapmak, bu toplantıda okullardan gelen raporları değerlendirip sonuçlarını ortak bir rapor halinde o ayın son iş gününe kadar 2023 Eğitim Vizyonu İl Ar-Ge Ofisine bildirmek.

7.      Eğitim Vizyonu Belgesiyle ilgili ilçelerde yapılan bütün çalışmalarla, ilimiz 2023 Eğitim Vizyonu İl Ar-Ge Ofisinin çalışmalarına yardımcı olmak ve istenildiğinde yazılı bilgi vermek.

8.      Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesiyle ilgili 2023 Eğitim Vizyonu İl Yürütme Kurulu tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Okul/Kurum Müdürlüklerince Yapılacak İş ve İşlemler

Madde 9.

1.      2023 Eğitim Vizyonu Okul Ekibini oluşturmak.

2.      Okul Müdürlüğünde oluşturulan 2023 Eğitim Vizyonu Okul Ekibini Ek-2 Form ile 2023 Eğitim Vizyonu İlçe Yürütme Kuruluna bildirmek

3.      Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinin okullarda öğretmen, öğrenci ve veliler tarafından benimsenmesine katkı sağlayacak çalışmalar yapmak.

4.      Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi özel gündemli öğretmenler kurul toplantısı (EK-3) yaparak, toplantıda alınan kararların bir örneğini, ilçe milli eğitim müdürlüğü aracılıyla 2023 Eğitim Vizyonu İl Ar-Ge Ofisine bildirmek.

5.      Okul türüne göre, kendi bünyesinde uygulanmak üzere Eğitim Vizyonu Belgesinin ruhuyla örtüşen proje/etkinlik/çalışma hazırlamak, il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne bilgi verdikten ve onay aldıktan sonra uygulamaya koymak.

6.      İl/ilçe milli eğitim müdürlüğünce okullara gönderilecek afiş/broşür vb dokümanları okulların görünür yerlerinde sergilemek.

7.      Her ayın ilk haftasında 2023 Eğitim Vizyonu Okul Ekibi olarak toplantı yapmak, o ay yapılacak çalışmaları planlamak, bir önceki ay yapılmış olan çalışmalara ait rapor hazırlamak ve bu raporu 2023 Eğitim Vizyonu İlçe Yürütme Kuruluna sunmak.

8.      Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesiyle ilgili, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince verilen diğer görevleri yapmak.

Son Hükümler

Madde 10.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi iş ve işlemlerinin nitelikli bir şekilde yürütülmesi amacıyla 2023 Eğitim Vizyonu İl Yürütme Kurulu ve 2023 Eğitim Vizyonu İl Ar-Ge Ofisi oluşturulmuştur.  İlgili Kurul ve Ofis, 2023'e kadar aşağıda belirtilen temaları içeren yerel projeleri planlamıştır. Bu çalışmalarımıza il/ilçe milli eğitim müdürlükleri ve okullarımızdaki yönetici, öğretmen ve diğer çalışanlarımızın katkı vermesi ve destek olması gerekmektedir.

 

2023 Eğitim Vizyonu İl Yürütme Kurulu

Madde 11.

Duran DOĞAN         İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı,     Başkan

Cuma DOĞAN          İl Milli Eğitim Şube Müdürü,            Üye

İsa ÇETİN                 İl Milli Eğitim Şube Müdürü,            Üye

Ahmet BÜLBÜL       Dulkadiroğlu RAM Müdürü,            Üye

Takvim

Madde 12.

İL/İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE OKUL/KURUM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ VE İŞLEMLER TAKVİMİ

 

FAALİYET

TAKVİM

1

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Vizyonu Belgesi iş ve işlemleriyle sorumlu şube müdürü ve 2023 Eğitim Vizyonu İlçe Yürütme Kurulu isimlerinin 2023 Eğitim Vizyonu İl Ar-Ge Ofisine bildirilmesi (EK-1)

20 Mart 2019'a kadar

2

Okul Müdürlüğünde oluşturulan 2023 Eğitim Vizyonu Okul Ekibinin Ek-2 Form ile 2023 Eğitim Vizyonu İlçe Yürütme Kuruluna bildirilmesi

20 Mart 2019'a kadar

3

2023 Eğitim Vizyonu İlçe Yürütme Kurulu tarafından 2023 Eğitim Vizyonu Okul Ekibi bilgilerinin 2023 Eğitim Vizyonu İl Ar-Ge Ofisine bildirilmesi

25 Mart 2019'a kadar

4

Yerel Projelerin hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılması

3 Nisan 2019'dan sonra

5

Okul/kurum müdürlüklerince Eğitim Vizyonu Belgesi özel gündemli öğretmenler kurul toplantısı yapılarak kurul tutanaklarının il milli eğitim müdürlüğüne gönderilmesi (EK-3)

30 Nisan 2019'a kadar

 

2023 EĞİTİM VİZYONU BELGESİ ETKİNLİK SÜRECİ

 

TEMALAR

PROJELER/ETKİNLİKLER

BAŞLAMA TAKVİMİ

1

Yönetici Akademisi

Yönetici Akademisi süreci başlamış olup diğer etkinlikler 03.04.2019  tarihinden sonra paylaşılacaktır.

14 Mart 2019

2

Öğretmen Akademisi

Proje/etkinlikler 03.04.2019'dan sonra paylaşılacaktır.

3 Nisan 2019

3

Veli Akademisi

Proje/etkinlikler 03.04.2019'dan sonra paylaşılacaktır.

3 Nisan 2019

4

Çocuklarımız Geleceğimiz

Proje/etkinlikler 03.04.2019'dan sonra paylaşılacaktır.

3 Nisan 2019

5

Benim Okulum

Proje/etkinlikler 03.04.2019'dan sonra paylaşılacaktır.

3 Nisan 2019

6

Benim Şehrim Kahramanmaraş

Proje/etkinlikler 03.04.2019'dan sonra paylaşılacaktır.

3 Nisan 2019

 

Yayın Tarihi: 02.09.2019