KAHRAMANMARAŞ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Aday Öğretmenlere “Maraş’ın Kurtuluşu” Anlatıldı

Kahramanmaraş Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçelerinde görevli aday öğretmenlere, İl Millî Eğitim Müdürlüğünce sürdürülen eğitim programları çerçevesinde Maraş’ın kurtuluşuna dair çeşitli kitaplar ve makaleler kaleme alan, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi bölümüne Okutmanı Şevki Karabekiroğlu tarafından “Maraş’ın Kurtuluşu” Anlatıldı.
Aday Öğretmenlere “Maraş’ın Kurtuluşu” Anlatıldı

Aday Öğretmenlere “Maraş’ın Kurtuluşu” Anlatıldı

Kahramanmaraş Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçelerinde görevli aday öğretmenlere, İl Millî Eğitim Müdürlüğünce sürdürülen eğitim programları çerçevesinde Maraş’ın kurtuluşuna dair çeşitli kitaplar ve makaleler kaleme alan, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi bölümüne Okutmanı Şevki Karabekiroğlu tarafından “Maraş’ı Kurtuluşu” Anlatıldı.

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Necip Fazıl Kısakürek Kültür merkezinde konuşan Şevki Karabekiroğlu, "Maraş´ın kurtuluş hikâyesinin Türkiye´nin kurtuluş hikâyesi olduğunu, her şey bitti denilen yerde her şeyi yeniden başlatma duygusunu veren yerdir Maraş" dedi.

Karabekiroğlu Maraş’ta savaşan iki ordu vardı, hani Selahattin Eyyubi’nin söyledi meşhur bir sözü var ‘dua ordusu tarafından desteklenmeyen kılıç ordusunun başarı şansı yoktur’ diye. Maraş’ta da bir dua ordusu vardı arkadaşlar. Bu dua ordusu savaşanlar kadar aktifti, Büyükler dualarını gerçekleştirirken daha küçüklerde okuyabiliyorlarsa Yasin, bilmiyorlarsa Fatiha okuyorlardı. Daha dilleri bile zor dönen küçücük çocuklara   ‘Allahümme ya vedud ‘  diye ezberletmişlerdi, yani ‘Ey kullarını çok seven, düşmanımızın gözünü bağla, elini tut’ diyorlardı. Arkadaşlar o günahsız, masum yavrucakların duaları öyle tesirli olmuştu ki düşman neye uğradığını anlayamamıştı.

Savaştan sonra basın toplantısı yapan Fransız general şunu söylüyor ‘Biz Maraş’tayken yerde miydik, gökte miydik bunu bile anlayamadık’ diyor. Bu duaların dalgası bize zaferi getirdi, Bu dualar bizim insanımızın her yerde işini kolaylaştırdı. İmkânsız gözüken bir savaşa girerek, sonunda büyük zaferi kazanarak, alnımızın akıyla Kahramanlık unvanını kazandık.

Kurtuluş savaşı sırasında başta düzensiz olan Kuvayı Milliye birlikleri ortaya çıkmıştır. Maraş bunlardan en etkinlerinden birine sahipti ve tüm şehir halkı hep birlikte tek yürek olup düşmana karşı direnmişlerdi.  Bununla kalmayıp komşu illerin yardımlarına da yetişmişlerdi.

Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlandıktan Millî Mücadelede katkısı olanlara İstiklal Madalyası verilmeye başlanır. Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlandıktan sonra herkesin takdirini toplayan bu şehre bir yazı gönderilmiştir ve mücadeleye katılanların isminin bulunduğu bir liste istenmiştir. Şehrin kendi içinde yaptığı toplantılar sonucu milli mücadeleye katılmamış tek bir ferdin bile bulunmadığı kararına varılır. Cevap Ankara’ya aynen bu şekilde gönderilir. TBMM bu cevap üzerine 5 Nisan 1925 tarihinde milli mücadeleye katılanlara tek tek istiklal madalyası vermektense tüm şehre atfedilmesine karar verir. Kırmızı şeritli bir istiklal madalyası Maraş’a ödül olarak verilir. 7 Şubat 1973 tarihindeki TBMM kararı ile de bu şehre Kahramanlık unvanı verilir. 1925 senesinden beri Kahramanmaraş halkı 12 Şubat Kurtuluş Bayramlarında şanlı bayraklarına İstiklal Madalyasını takar ve geçmişi anar.” Dedi.

Tarihçi Şevki Karabekiroğlu daha sonra kendine has üslubu ile aday öğretmenlere Maraş’ın önce İngilizler tarafından, peşinden de Fransız’lar tarafından işgal edilişi, Abdal Halil Ağa olayı, yerli işbirlikçi Ermenilerle Fransızların tezgâhladıkları oyunlar, Uzunoluk Hamam´ından İki Müslüman Türk Kadının çıkışı Ermeni ve Fransız Askerlerin kadınlara yaklaşarak "Burası Türklerin değildir. Burada artık bu şekilde gezemezsiniz" diyerek sarkıntılık yapmaya kalkışması,  Çakmakçı Sait isimli gencin mütecaviz askerlere karşı koyuşu. Sütçü dükkanında olayı seyreden Sütçü İmamın, tabancasını çekerek olaya müdahale edişi "Durun bire densizler. Yaptıklarınız yetti artık. Bugün namus günüdür." deyip silahını ateşleyerek işgalci askeri öldürüşü, 1 Kasım l9l9 günü Şeyhadil Mahallesinde Sütçü İmam´ın dayısının oğlu Tiyeklioğlu Kadir´i yakalayıp, ellerini ve ayaklarını arkadan bağlayarak kulaklarını, burnunu kesmek suretiyle hunharca Şehit edilişi, Kalede Türk Bayrağının indirilerek, Fransız Bayrağının çekilişi, Ulu Camide Cuma günü toplanıp "Aziz Cemaat, Kalesinde düşman bayrağı dalgalanan bir Millet hürriyet´ini kaybetmiş sayılır. Hürriyet olmayan bir yerde cuma namazı kılmak caiz değildir." denilmesi ve kaleye hücum edip Fransız bayrağının indirilip, yeniden Türk bayrağının dalgalandırılması, Cuma namazını kalede kılınması,  Bayrak olayından sonra şehrin savaşa sürüklenişi ve Maraşlının kurtuluş mücadelesi anlatıldı.

 

Programa Kahramanmaraş İl Millî eğitim Müdür yardımcısı Duran Doğan, Onikişubat İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü H.Emre Gökşen, Millî Eğitim Basın Koordinatörü Oğuz Karakoç, Aday öğretmenlerin Eğitim Koordinatör müdürleri Selahattin Uğur, Adem Aydoğan, Ali Sakarca, Mehmet Sarı, Mustafa Değirmenci, Onikişubat ilçesiyle Dulkadiroğlu ilçesinde görevli aday öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen seminer katılımcılar tarafından ilgi ve zevkle dinlendi.

16-05-201616-05-201616-05-201616-05-201616-05-201616-05-201616-05-201616-05-201616-05-2016

Fatih Mahallesi Osman Bey Caddesi No 13 İç Kapı No 02 46050 Onikişubat/Kahramanmaraş/TÜRKİYE - 0344 216 46 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.