Atatürk Anıtına çelengin sunulmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu ve Belediye Başkanlığı Bandosunun çalacağı İstiklâl Marşı eşliğinde Şanlı Bayrağımız göndere çekildi.
Çelenk sunma törenine; İl Millî Eğitim Müdür yardımcıları, Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçe Millî Eğitim müdürleri, şube müdürleri Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçelerine bağlı resmi/özel tüm Okul Müdürleri ve Bağlı Kuruluşların Müdürleri, Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçelerine bağlı resmi/özel Lise ve Dengi Okulların tamamı 1 öğretmen nezaretinde 1 öğrencinin taşıyacağı sadece “Türk Bayrağı” ile katıldılar.
BAHAETTİN KARAKOÇ İLKOKULUNDA YAPILAN KUTLAMA
Onikişubat İlçesi Bahaettin Karakoç İlkokulundaki program saygı duruşuna müteakiben İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Okul Müdürü Ömer Dursun yaptığı açılış konuşması da okulun eğitim kadrosu ve öğrenci sayılarıyla ilgili bilgi verdi.
‘’2016-2017 İlköğretim Haftasının milletimize, memleketimize, Kahramanmaraş ilimize, öğrencilerimize, öğretmenlerimize hayırlı, uğurlu olması diliyorum, iyi başarılara vesile olmasını temenni ediyorum.
Bizim medeniyetimizi besleyen en iyi ve önemli husususun eğitim olduğunu vurgulamak istiyorum. Eğitim ve öğretimin bütün insanlara en iyi şekilde ve kaliteli olarak ulaştırılması için her türlü alt yapının hazırlanması için ilgili bakanlık ve kamu ile her insani vicdani bir görevi olduğu hatırlatmak istiyorum’’ diyerek açılış konuşmasına başlayan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, herkese görevler düştüğünü söyledi. Öğretmenlere fedakarlıkları dolayısıyla teşekkür eden Özkan, öğretmenlerin her zaman büyük fedakarlıklar yaparak hem toplumun hem de insanların inşası noktasında en önemli misyonu icra ettiklerini belirtti. Özkan, öğretmenlerin kalkınmanın lokomotifi olma yönündeki çalışmalarının artarak devamının, toplum olarak kalkınmanın da temel güvencesi olduğunu belirtti. Vali Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dönem içinde okullarımızın güvenliğiyle ilgili hem velilerimize hem öğretmenlerimize, öğrencilerimize, yöneticilerimize özellikle ailelerimize düşen görevlerin, ödevlerin olduğunu söylemek istiyorum. Bu sadece fiziksel güvenlik değil aynı zamanda çocukların her türlü güvenliğinin sağlanması milli eğitimle beraber, sağlık, müftülük, emniyet, jandarma, sosyal hizmetler ve aileler, sivil toplum kuruluşları özellikle belediyelerimiz tarafından bu noktalarda her birimizin eğitim hizmetlerine yardımcı olması, birer kamu göreviyle beraber insani bir görev olduğunu unutmamamız gerekiyor.
Ayrıca şehrimiz Kahramanmaraş, ilmiyle irfanıyla, Kahramanlığı ile kendisini ispatlımmış bir şehir. Kahramanmaraş ilimizin yetiştirmiş olduğu önemli arifler, ozanlar, edebiyatçılar var. Bunları en iyi temsil eden Bahaettin Karakoç ağabeyimizin ismini vermiş olduğumuz bu okulun açılışının da hayırlara vesile olmasını diliyorum, kendilerine de teşekkür ederim, bu vesileyle bu haftanın öğretmenlerimize, öğrencilerimize tüm katılımcılara tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. ” Dedi.
BAHAETTİN AĞABEYİMİZ DÜNYA ÇAPINDA, ÜLKE ÇAPINDA SULTANÜ’Ş-ŞUARA YANİ ŞAİRLER SULTANIDIR
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç da İlköğretim Haftası nedeniyle yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
Haftamızın, dönemimizin, okulumuzun, ilçemizin, İlimizin, insanımızın, insan hayatına katkı yapmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum.
İnsanlar aynı seviyededir, ancak bilenlerin yeri ayrıdır. İnsanlar bilgileri ölçüsünde, bilgilerini hayatlarına uygulamak, bilgilerinden faydalanmak ve bilgilerinden faydalandırmak ölçütünde emsallerine karşı daha öne geçerler ve daha üstündürler. Bu anlamda medeniyetimizin en temel ilkelerinden birisi ‘hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? ‘ ilkeleri esasıdır ve yüce kitabımızın ilk emri oku olmuştur.
Peygamberimiz S.A.V. efendimiz Mekke’den Medine’ye hicret ettiklerinde orada Mescid-i Nebi’ diye cami yapmış ve caminin bitişiğine yatılı okul anlamına gelen Ashabı Suffe isimli okulunu kurmuştur. Milletimizin hayatında eğitime, öğretime bilime, bilgiye, bilince çok önem verilmiştir ve önem verilmektedir.
Bugün burada toplanışımız ve bu müessesenin açılışını bir merasim coşkusuyla kutlayışımızda bunun en açık bir misali, en açık bir örneğidir.
Milletvekili İmran Kılıç, Endülüs Emevi Devleti, Osmanlı Devleti, Selçuklu ve Cumhuriyet döneminde eğitim çalışmalarından önemli örnekler vererek sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Bu okulun Bahaettin ağabeyimiz adına yapılmış olması da ayrıca bir güzelliktir, çünkü Bahaettin ağabeyimiz dünya çapında, ülke çapında Sultanü’ş-şuara yani şairler sultanıdır. Şairler adına Kur’an-ı Kerim’de de bir sure var Şuara Suresi. Peygamberimiz S.A.V. efendimiz ‘Söz vardır ki, sihir gibi hüküm icra eder, etrafı büyüler. Söz de vardır ihtiva ettiği parlaklığıyla karanlıkları aydınlatır, yüreklere kuvvet verir’. Şairlerimiz kitaplar, sayfalar halinde yazılıp anlatılamayacak konuları, manzume dönüştürerek birkaç beyit ve birkaç kıta ile en güzel şekilde oraya koyarak ifade ederler. İşte şiirinde önemi buradan kaynaklanıyor. Ve bu okulumuzun Sultanü’ş-şuara Bahaettin Karakoç adına açılmış olması aynı zamanda eğitim öğretim görecek ve verecek olması adına burada rol modelinde okulumuzun ser- levhasına yazılması anlamına geliyor. “ dedi.
İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt’un ise günün anlamı ve önemi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
‘’Hepinize 2016-2017 eğitim-öğretim yılında kurumumuza, okulumuza ve törene teşriflerinizden dolayı saygılarımı iletiyorum.
Sayın valim, çok kıymetli katılımcılar 19 Eylül Pazartesi günü itibariyle Suriyelileri de dahi ederekten yaklaşık 300 bin öğrenci, 1050 kurum ve 15 bin öğretmenle eğitim-öğretime hizmetlerimize başlamış durumdayız. Her yıl olduğu gibi bu yılda Kahramanmaraş’ta yaklaşık olarak 3,5 Milyon kitabı öğrencilerle velilerimizin hizmetine sunma şansını yakaladık. Bakanlığımızın almış olduğu bir karar doğrultusunda bu yıl 15 Temmuz şehitlerini anma programları bir hafta boyunca devam ediyor. Bununla ilgili olaraktan hem liselerimiz, hem ortaokul ve ilkokullarımız adına bakanlığımız tarafından hazırlanan broşürler ve yine bakanlığımız tarafından hazırlanmış videolar Eğitim Bilişim Portali olan EBA ve okullarımıza ulaştırılmış olup Demokrasi şehitleri ile ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir.
Bundan sonraki süreçte de bu tür sıkıntı ve süreçlerin yaşanmaması adına hepimize ortak görevler düştüğünü biliyor ve bunun sorumluluğunda ve bilincinde olacağımızı ifade etmek istiyorum.
Programın başında huzurunuzda öğretmen ve yöneticilerimize şunu ifade etmek isterim. Eğer sizler ve bizler yapmış olduğumuz görevimizi sevmezsek ve bu görevle ilgili olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaz isek, sevgimizi, saygımızı, muhabbetimizi bu sürece katmaz isek bu tür kalkışmaların, bu tür sıkıntıların ve bu problemlerin olacağını unutmamız gerekir.
Sayın valim biz bu okulu geçtiğimiz yılın Eylül ayının sonunda açmıştık, etrafında şimdiki göründüğü gibi böyle yüksek binalar yoktu yaklaşık 400-450 öğrenci ile başlamıştık, bugün itibariyle 750 öğrencinin üzerine çıkmış 34 öğretmenle birlikte eğitim-öğretim hizmetlerine devam ediyor.
Bu okulu umuyor ve biliyorum ki adını yaşatacağı gibi Türk Edebiyatında Dolunay Dergisi ve Dolunay şiir şölenlerinin sahibi, Dedekorkut’u, yine Türk Edebiyatının Beyaz Kartal’ı olarak adlandırılan çok muhterem Bahaettin Karakoç’un, onun ekolünden devam eden şairlerin, yazarların, ediplerin yetişmesine katkı sunmasını ve bundan sonra ki süreçte de sorumluluğu en güzel şekilde yerine getirmesini diliyor, hepinize geldiğiniz için, katkı sunduğunuz için teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.’’ Dedi.
Onikişubat Belediyesi minik mehter takımının gösteri yaptığı, öğrencilerin de şiir okuduğu programın son bölümünde Bahaettin Karakoç İlkokulunun resmi açılışı için kurdele kesimine geçildi. Kurdele kesiminden sonra okulun Z-Kütüphanesi gezildi.
Kutlama programına, şair Bahaettin Karakoç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Garnizon Komutan Vekili Personel Albay Bayram Ölçücüoğlu, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürü Enver Gökşen, Dulkadiroğlu İlçe Millî Eğitim Müdürü H.İbrahim Çolakadı, kurum müdürleriyle veliler katıldı.
Bahaettin KARAKOÇ Kimdir?
Soycak şair bir ailenin ilk erkek çocuğu olan Bahaettin KARAKOÇ , K.Maraş’ın Elbistan ilçesi doğumludur. Baba ve anne tarafları oldukça varlıklı ve hoca takımından olduğu için gözlerini dünyaya açtığında oyuncaklarla değil kitaplarla karşılaşmıştır. İlköğrenimini sonradan Ekinözü adıyla ilçe olan Cela köyünde, orta öğrenimini ise Adana- Düziçi ve Ankara-Hasanoğlan Köy Enstitülerinde tamamladı. İlkokul 3.sınıfa giderken bir haftada eski yazıyı öğrendi ve bir ayda da Kuran-ı Kerimi aktardı. Ölünceye kadar yakasını bırakmayacak olan şiirin rüzgarına da aynı zaman diliminde yakalandı.29 Ağustos 1944 tarihinde memurluğa atandı.K.Maraş’taki sağlık kuruluşlarında 32 yıl 8 ay sağlık memuru olarak çalıştıktan sonra kendi isteğiyle emekli oldu. Askerliğini yedek subay olarak İstanbul’da 3.Bağımsız Korugan Taburunda yaptı. 4’ü kız,5’i erkek olmak üzere 9 çocuk babasıdır. İlk şiiri 1942 yılında “Yurt Gazetesi”nde yayınlandı ve böylece 79 yıllık sanat macerası başladı.1960’lara kadar yazıp çeşitli dergilerde yayınlattığı şiirlerinin hiç birini kitaplarına almadı. Esas sanat dönemi 1973’de yayınlanan Seyran kitabıyla başlar.
1962’de akşam gazetesiyle Türk Kadınlar Birligi’nin ortaklaşa düzenledikleri Türkiye çapındaki bir edebiyat yarışmasında hikaye dalında “İSA ile İSHAK” adlı hikayesiyle ikincilik ödülü aldı.
1983 yılında KASD (Kayseri Sanatçılar Derneği) tarafından yılın şairi seçildi.
1986 yılında “Bir Çift Beyaz Kartal” adlı kitabıyla şiir dalında Türkiye Yazarlar Birliği ödülünü aldı.
1986 yılında çıkarmaya başlayıp 37 sayı çıkardıktan sonra ekonomik sebeplerden dolayı kapatmak zorunda kaldığı “Dolunay Sanat Ve Edebiyat Dergisi”,ve ,ülkenin dört bir yanında kendisini ispatlamış şairlerin katılımıyla 16 yıldır aralıksız gerçekleştirilen “Geleneksel Dolunay Şiir Şölenleri”yle şiiri ayağa kaldırmaya soyundu ve vermek istediği mesaj Türkiye genelinde yayıldı. Kurmuş olduğu Dolunay Yayınları ile de yazarlık ve şairlik damarı olan gençleri edebiyat dünyasına kazandırmayı amaçladı.
1989 yılında Kültür Bakanlığı’nın tercihi ile Türkiye yi temsilen STRUGUA ULUSLAR ARASI ŞİİR
AKŞAMLARI FESTİVALİ’ne katıldı ve burada bir de tebliği sundu.
1991 yılında Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen münacat yarışmasında “Beyaz Dilekçe”isimli şiiriyle birincilik kazandı.
1993’de Türkçenin Uluslar arası 2.Şiir Şöleni”için gittiği Kazakistan Başkalası Almaatı’da “Büyük Abay Ödülü”yle ödüllendirildi. Ayrıca “Uzunağaç Kolhozu”nda kendisine at hediye edildi ve Çapan giydirildi.
1997’de Malatya Büyük şehir belediyesinin açmış olduğu Malatya konulu şiir yarışmasında birincilik ödülü aldı.
2004’de sponsorluğunu başından beri Tarsus belediyesinin yaptığı “Karacaoğlan Şelale Şiir Akşamları” etkinlikleri içerisinde her yıl bir şaire verilen “Karacaoğlan Onur Ödülü”nü aldı.
2011 yılında, İstanbul Küçükçekmece Belediyesi tarafından “Onur Ödülü” verildi.
2012 yılında İstanbul Sultanbeyli Belediyesi tarafından ‘Türk Şiirine Hizmet Ödülü’ verildi.
2014 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Türk Edebiyatı’nda “Dede Korkut” ve “Beyaz Kartal” olarak anılan Şair Bahaettin Karakoç’a fahri doktora unvanı verdi.
2015 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, Türk Edebiyatı’nda “Dede Korkut” ve “Beyaz Kartal” olarak anılan Şair Bahaettin Karakoç’u konuk etti ve “Bir Nesli Yoğuranlar” adı altında saygı gecesi düzenledi.
2015 yılında, bir kaza sonucu beyin kanaması geçirdi ve KSÜ Tıp Fakültesi’nde ciddi bir beyin ameliyatı oldu.
2015 Yılında, Türk Edebiyatına vermiş olduğu katkıdan dolayı, Kahramanmaraş Milli Eğiitm Müdürlüğünün teklifi ve Valiliğin oluru ile “Bahaettin Karakoç İlkokulu” adı altında okul yaptırıldı.
Şiir ,hikâye ve yazıları Hisar,Varlık Yıllığı,Türk Edebiyatı,Dolunay,Doğuş Edebiyat, Milli Kültür , Kültür Ve Sanat gibi yüzlerce sanat edebiyat dergilerinde yayınlandı.Önceleri halk şiirine daha yakın olan şiir anlayışını son dönemlerinde modern tarzla birleştirip kendine özgü yeni bir çizgi ortaya koymayı başardı.
Bahaettin Karakoç’un birçok şiiri değişik formlarda bestelendi.
Bahaettin KARAKOÇ’un sanatı hakkınd a Prof.Dr.Sadık Kemal TURAL “Baheettin KARAKOÇ kırk yıllık şiir maceramızın dünyasında kendi şiir tekkesinin şeyhi olanlardan.Üslubu ,hassasiyeti ve form kullanmasıyla adeta bir şiir şeyhi “derken”, Prof.Dr.Ahmet Bican ERCİLASUN ,”Karakoç şiir altın arayıcısıdır ve fakat yalnız altın arayıcısı değil,o bir dil kuyumcusudur da. Ay’ı ,güneşi dağı,düzü,geceyi,gündüzü bir mücevher halinde bize sunar ve müthiş bir söz virtüözüdür.Kelimeyle şiirle bizi büyüler ve kendinide bizi de uçsuz bucaksız hayal alemlerinde uçurur”demektedir.
Velûttur.”Mola yok,yola revân” diyor ve hâlâ sımsıcak şiirler yazıyor. Mesleğini soranlara “Şairim!” diyor.
Eserleri
Bahaettin KARAKOÇun Eserleri:
Mevsimler ve Ötesi (1962)
Seyran (1973)
Zaman Bir Beyaz Türküdür (1974)
Sevgi Turnaları (1975)
Ay Şafağı Çok Çiçek (1983)
Kar Sesi (1983)
İlkyazda (1984)
Bir Çift Beyaz Kartal (1986)
Menzil (1991)
Uzaklara Türkü (1991)
Güneşe Uçmak İstiyorum (1993)
Şiir Burcunda Çocuk (Antoloji- H. ÖZBAY ve M. TATÇI ile beraber)
Beyaz Dilekçe (1995)
Güneşten Öte (1995)
Dolunay Şiir Güldestesi (1996)
Leyl ü Nehar Aşk (1997)
Aşk Mektupları (1999)
Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman
Ay Işığında Serenatlar (2001)
Sürgün Vezirin Aşk Neşideleri (2004)
Ben Senin Yusuf’un Olmuşum (2006)
Gündemde Yine Aşk Var (2008)
Seyran (2012)
Sabah Esintileri (2015)
Kar Sesi (2015)