İl İstihdam Yürütme Kurulu toplantısı yapıldı
Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen İl İstihdam Yürütme Kurulu toplantısı Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Ömer Adar, Çalışma ve İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Görücü, Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Geçgil, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Zabun, İŞKUR Şube Müdürü Mehmet Arslan, Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Yeşil, Çevre ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Recep Baykara, HBÖ Şefi Bayram Metin, oda başkanları, STK temsilcileri ve basın mensuplarının katılımı ile gerçekleşti.Toplantıda 6645 Sayılı Kanun, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) açısından neler getiriyor? Hangi Mesleklerde belge zorunluluğu aranacak ?, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu ne zaman başlayacak?, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmayan durumlar nelerdir?, Sınav ve Belgelendirme ücretleri için devlet katkısı olacak mı? Ne zaman başlayacak, Kimler yararlanıcı olabilir?, MYK Yeterlilik Belgesi nereden edinilebilir? Ana başlıklar altında 6645 sayılı “iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmündeki değişiklik yapılmasına dair kanun” hakkında gelişmeler anlatıldı.
İl İstihdam Yürütme Kurulu toplantısında konuşan Vali Yardımcısı Adar, “Gerçekten yeterlilik belgesi konusunda ciddi sorunla karşı karşıyayız. Bu sorunun çözümlenmesi gerekiyor. Bilindiği üzere Avrupa’da meslekler okullarda öğretilir. Eğitim sistemini buna göre kurmuşlardır. Bizim ülkemizde ise bu biraz yavaş ilerliyor” dedi.
Piyasanın her türlü ihtiyaç duyduğu elemanı örgün eğitim çerisinde yetişmesi gerektiğine dikkat çeken Adar, “Umarım yakın bir zamanda ülkemizde bu mesleklerin tamamını okullarımızda yetiştiririz. Milli eğitime bağlı teknik meslek liseleri bu belgeden muaftırlar. Yüksekokul mezunları da bu belgeden muaftır. Biz işçi kardeşlerimizi süratle bu eğitimden geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Çalışma ve İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce ise geçen yıl yayınlanan yönetmelik gereği, bir yıl içerisinde tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde kesinlikle kanun gereği mesleki yeterlilik belgesine sahip olma şartı arandığını belirterek, bu belgeye sahip olmayan kişilerin çalıştırılması üzerine işverenlerin ciddi sorunlarla ve büyük cezalarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü ise hazırladığı sunu eşliğinde: “Mesleki yeterlilik kurumu nedir (MYK)? MYK tarafından akretide edilen 41 kuruluş ve 48 tehlikeli ve çok tehlikeli meslek ve bu mesleklerin sınav ve sınav ücretleri” konusunu katılımcılara anlattı.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Görücü, ise Toplantıda 6645 Sayılı Kanun, Mesleki Yeterlilik Kurumu hakkında genel bir değerlendirme yaparken diğer katılımcılarda kendi kurumlarında yaşanacak olumsuzlukları dile getirdiler.