İl Mesleki Eğitim Koordinasyon Kurulu Afşinde Toplandı
Kahramanmaraş Afşin Turgay Ciner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğünün ev sahipliğinde ki İl Mesleki Eğitim Koordinasyon Kurulu toplantısı Kaymakamlık toplantı salonunda Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, İl Millî Eğitim Şube Müdürü Ramazan Paksoy, Afşin İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa Mahir Turan, Mesleki ve Teknik Anadolu Lise Müdürleri, Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürleri ve Sivil toplum Kuruluşu üyelerinin katılımım ile gerçekleşti.
Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlayan program Afşin Turgay Ciner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İhsan Acer’in açılış konuşmasıyla başladı, Acer kısa konuşmasında şunları dedi:
“Sayın kaymakamım, Sayın Milli Eğitim Müdürüm, değerli misafirler 2016-2017 eğitim yılı mesleki eğitim koordinasyon kurulu toplantısına ve ilçemize hoşgeldiniz diyorum, hepinize sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Okulumuzun ev sahipliğinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü mesleki eğitim bölümünün koordinesinde gerçekleştirilecek olan toplantıda alınan kararların hayırlara vesile olmasını diliyorum. Gündemimizin çok yoğun olması dolaysıyla fazla bir şey söylemeyeceğim herhangi bir kusurumuz varsa sürçü lisan olursa af diliyorum.”
İlçe Milli Eğitim müdürü Mustafa Mahir Turan ise gündemin yoğun olması nedeniyle zamanı almama adına konuşmasını çok kısa tuttu ve tüm katılımcıları Afşin ilçesinde ağırlamaktan mutlu olacaklarına ve toplantının verimli geçmesine dikkat çekti.
“Sayın kaymakamım, İlçe Millî Eğitim Müdürüm, Sanayi Ticaret Odasının çok kıymetli temsilcileri Değerli mesai arkadaşlarım kıymetli hanımefendiler hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum, öncelikli olarak şunu ifade etmem gerekir. Afşin ilçemizde başta Sayın kaymakamımız olmak üzere ilçe yöneticilerine Turgay Ciner mesleki teknik eğitim okulumuzun yöneticilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Sayın kaymakamın bu toplantımız geleneksel bir toplantı, biz meslek liselerinin toplantılarının her birini ayrı ayrı yerlerde yapıyoruz. Hem okullarımızı ve ilçelerimizi yerinde görüyoruz. Zihnimizde, hafızamızda yeni yerler ve bilgiler açıyoruz, hem de oradaki arkadaşlarla tanışma ve kaynaşma ortamı sağlıyoruz, onun için bu fırsatın önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Arkadaşlarımız ilimizin diğer ilçelerinden buraya kadar geldiler. Buraya kadar kazasız belasız gelmeleri bizi mutlu etti, inşallah toplantı sonunda da sağlıkla da tekrar görev yerlerine dönerler.” Diyerek konuşmasına başlayan Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt daha sonra şu ifadeleri kullandı:
“İşin doğrusu gelirken neler konuşayım diye de bazı notlar almıştım, öncelikli olarak şuradan başlayayım mesleki teknik eğitimde Yıllar yılı İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapmış, bizleri çok iyi bilen, benimde yakinen tanıdığım bir genel müdürümüz var, benim tanıdığım, sevdiğim, dostum, bir ağabeyim. Göreve geldiğin zamandan bu zamana kadar mesleki eğitimle ilgili olarak çok ciddi anlamda çalışmalar yaptılar, çok ciddi anlamda katkılar sundular. Mesleki eğitimin artık memleket meselesi haline getirmenin yolunu araştırıp bulmanın gayretli ve çabası içerisindeler. Ben bu başarıya, bu gayrete, bu çabaya İlimizden de katkı sağlanacağını düşünüyorum. Bunun için de değerli arkadaşlarımın daha fazla yoğunluk katarak çalışmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum.
Değerli arkadaşlar daha eğitim öğretim döneminin henüz başındayız, gerçi gündem her zaman için eğitim üzerine olmadı, Türkiye bir darbe girişimi sürecinden geçti birçok arkadaşımızla ilgili olarak işlem yapmak, onlarla ilgili olarak belli işlemler tesisi etmek durumunda kaldık ama artık bunda sonraki süreçte gündemimizin tamamen eğitim odaklı olması gerektiğini ifade etmek istiyorum.
Ben iki yıldan beri hep kitap fuarlarının bir başlangıç süreci olarak alıp ondan sonra bu gündemi alır, değerlendiririz devam ederiz bunun böyle olmasını temenni ediyorum ama 15 Temmuz’la ilgili olarak da sizin de aklınıza gelen kafanızda oluşturduğunuz birkaç hususu da birkaç cümleyle paylaşmak istiyorum işin doğrusu. Birincisi şu değerli arkadaşlar, Biz İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak şu ana kadar 1265 kişi ile ilgili olarak işlerin tesis ettik, bunların içerisinden belli bir kısmı meslekten ihraç edildi, bir kısmının açık durumu devam ediyor, bir kısmının açıklar kaldırıldı görevlerine döndüler her şeye rağmen şunu ifade etmek istiyorum. Arkadaşlar bir hukuk sistemi, bir kurallar silsilesi var ve bu işliyor, bundan sonra da işlemeye devam edecek. Dolayısıyla dışarıda konuşulan, yazılan, çizilen söylenilen şeylere çok fazla itibar etmemeniz gerektiğini özellikle ifade etmek istiyorum. Çünkü biz büyük bir aileyiz, büyük bir kurumuz her kafadan çıkan bir sesin sizler, bizlere yorduğunu ve bundan sonra da yoracağını açacağını bilmenizi arzu ediyorum.
Sadece rakamsal değer olarak bir kaç şey söylemek gerekirse Suriyelileri de dahil ettiğinizde 300 bin öğrencimiz vardı bizim. Yaklaşık 15 bin öğretmenimiz var, bunlara özel öğretim kurumları da dahil ederseniz bu sayının 16 binleri geçeceğini paylaşmak istiyorum.
Bu kadar devasa bir alanın içerisinde üstelik ücretsiz ders kitaplarını masalarına koyduğunuz Fatih Projesi ile ilgili olarak birçok işlemi yürüttüğünüz, yılda yaklaşık 5 bin atama yaptığınız bir kurumun içerisinde bazı bakanlıkların personel sayısı bile bu kadar değil sadece Kahramanmaraş ilinde 5 bin atama yapıyorsunuz bunların içerisinde sıfır hatayı gözetiyoruz puan üstünlüğüne ve olabildiğince objektif bir süreci değerlendiriyoruz. Daha onaya sunulmadan önce bunları sistemi koyup, varsa itirazları alıyoruz, onları değerlendirdikten sonra makamı imzaya arz ediyoruz ve inan bütün titizlikle elimizde sıfır hatayla çalışmaya gayret ediyoruz. Bizden kaynaklı olmamakla birlikte arkadaşlarının zaman zaman sistemdeki eksikliklerinden, ya da yanlış bilgi girişlerinden kaynakları sıkıntılar, problemler olduğunda da onlar da düzensizliğinde onlarla ilgili olarak da işlemleri test ediyoruz. Bütün bunların içerisinde şunu söylüyorum yıllık 5 bin atama yapıyorsanız, yani en masum hata payı yüzde 10 diye düşünüyorum, yüzde 11 hata payınız olmuş olsa Kahramanmaraş’ta yer yerinden oynar.
Yani binde birin bile altında hata payının ne olduğunu buradan ifade etmek istiyorum ve bunu paylaştıktan sonra da okul yöneticilerimize zaman zaman şunu söylemek istiyorum Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bakanlık olarak her konuda eleştiriliyoruz, eleştiriye de açık olmalıyız. Ama bu yoğunlukları öyle zannediyorum ki biz vatandaşlarımızla, hizmet ettiğimiz, hizmet alan birimlerle paylaşmıyoruz, dolayısıyla belli konular eksik kalıyor diye düşünüyorum.
Değerli arkadaşlar Suriyelilerle ilgili olarak yürüttüğümüz çalışmalar mesleki eğitimi ilgilendirdiği için birkaç cümleyle de bunu ifade eden istiyorum. Yeni kurulan konteyner kentte bir Meslek Lisesi’nin açılışı olacak, donatımı ile ilgili olarak da bakanlığımızdan ödenek talebinde bulunduk ve arzu ediyoruz ve istiyoruz ki sanayimizin de bu Suriyeli vatandaşlardan ya da Suriyeli göçmenler den istifade etmesinin önünde çok ciddi bir engel kalmadı öyle görünüyor.
Bunların eğitilmesi hususunda da okullaştırılması hususunda da mesleki eğitime çok ciddi görevler düşüyor, çok yakın bir zamanda belki Açık Mesleki Eğitim süreçler ide buna göre başlayacak, bu süreç başladıktan sonra Suriyeli öğrencilerin de mesleki eğitimden bir bakıma teorik bilgileri, bir bakıma pratik bilgileri de alarak da bu süreçte tamamlayacağını, sizin üzerinize de de Bu anlamda da yeni yükler geleceğini ifade etmek istiyorum.
Son olarak da değerli arkadaşlar gündem maddelerinin konuşulmasına geçmeden önce bir hususu sizlerle paylaşarak sözlerine bitirmek istiyorum. Yıllardan beri soruluyor, söyleniyor Kahramanmaraş eğitimi ile ilgili olarak gelinen nokta nedir, Ne durumdayız? Neler yapıyoruz?
Bunu Televizyon programlarında da söyledim, Sizler de biliyorsunuz hepinizin elinde şifreleriniz var, şehirlerimizde ilgili olarak bilgilendirmeleri alıyorsunuz, okullarımızda ilgili, ilçelerimizle ilgili bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Son yıl için söylüyorum geçtiğimiz yıl üniversite sınavlarında biz il olarak ortalama 20 puanda fazla yükseliş durumdayız. Bunu niye paylaşıyorum? Bunu şunun için paylaşıyorum, aslında buradaki en büyük yükü, en büyük çabayı, gayreti meslek liseleri gösterdiler.
Çünkü iyi durumdaki geliştirme çok zordur, ne kadar yüklenirseniz yüklenin bu fen lisesindeki başarı ancak bir puan iki puan yukarı çıkabiliyor.
Çünkü onlar ulaşabileceklerini noktalara ulaşmışlar çok hızlı bir şekilde devam ediyor ama genel ortalamayı düşündüğünüzde Meslek Lisesi Müdürlerinin, Meslek Lisesi
öğretmenlerinin çalışanlarının yükünün çok daha ağır olduğunu ifade etmek istiyorum. Çünkü matematikte en geride olan, en alt seviyelerde olan, Türkçede en seviyelerde olan, en geride olan öğrenci grupları sizin öğrenci siz onlara ne kadar yüklenirseniz yüklenin, sorunların boyutlarını ne kadar yukarıya doğru çıkarırsınız ilin başarısı da o kadar yukarıya doğru çıkar. Onun için sizlerden istirhamım inanın bu süreçte olabildiğince, elinizden geldiğince biraz daha yukarı çıkarak da bu sürece katkı sunmanız, destek olmanızdır. Eğer sizler bunları güzel bir şekilde organize edebilir, bunlarla ilgili süreçleri değerlendirirseniz bu öğrencilerimizin il ortalamasına da çok ciddi anlamda katkı sunacağını ifade etmek istiyorum. Onun için hafta sonları yapılan yetiştirme ve destekleme kurslarında bütün ciddiyetinizi, bütün dikkatinizi bu sürece vermeniz gerekiyor
Onun için de zaman zaman sizlerle de irtibat halinde olup bazı öğretmenlerimizi çeşitli şekillerde hizmet içi eğitim kurslarından geçireceğiz, geçen yıl ortaöğretim kurumları için, ortaokullarımız için üniversitemizden yardım ve destek alarak da belli bir grup öğretmenimizi ölçme ve değerlendirme konusunda bir seminerden geçirmiştik, bu ölçme ve değerlendirme seminerlerinden arkadaşlar son derece memnun ayrıldılar.
Bu yıl ( yarın) yapılacak olan bir TEOG deneme sınavımız var, bu sınavının sorularının tamamını bu arkadaşlarımız hazırladı ve son derece önemli bir süreç olduğunu düşünüyorum. Yüzde yüz bizim ürünümüz, bizim çalışmamızla sizin gayretinizle, hepimizin gayretiyle oldu.
Bunları lisedeki her istekli öğretmenimize de vermeyi arzu ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Zaman zaman sizlere arkadaşlarımız arayarak Fen Sosyal alanındaki işte, fizik, kimya, edebiyat alanındaki öğretmenlerimizden gönüllülük esasına bağlı arkadaşların isimlerini isteyecekler. Önümüzdeki dönemde de bu arkadaşlarla çalışacağız. Kahramanmaraş’ın, değerli, fedakar ve vefakar insanlarına bizde fedakarlıkla hizmet etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu toplantının Afşin’de yapılmış olmasını biraz önce söylediğim gibi önemsiyorum, hayırlara vesile olmasını diliyorum, tekrar kaymakamımıza ev sahipliği için, değerli mesai arkadaşlarıma katkıları için, destekleri için teşekkür ediyorum. Aranızda sivil toplum örgütünden arkadaşlarımızda var onlara da bizi hiç bir alanda yalnız bırakmadıkları için özellikle sizin adınıza teşekkürlerimi ifade ediyorum. Toplantıda alınan kararların başta ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyor hepinize saygılar sunuyorum.” Dedi.
Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan ise yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Çok değerli milli eğitim müdürümüz, değerli ilçe müdürümüz, çok kıymetli okul müdürlerimiz sizleri bugün Afşin’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz, hepiniz hoş geldiniz. Tatbikî Gündemimiz yoğun, il milli eğitim müdürümüz konuşmasını yaparak bizleri bilgilendirdi. Ben de bir o kadar dolu ve yoğunum. Şimdi karşımda bu kadar okul idarecisini de bulmuşken aslında söylenecek çok söz var ama bir yandan da gündemin mesleki ve teknik eğitimle alakalı olduğunu bilerek çok dışına taşmadan biraz da içimi sizlere boşaltmak istiyorum açıkçası.
Eğitim hepimizin gündeminde olduğu, gibi hepimizin aile hayatın içinde olduğu gibi, aynı zamanda da ülkemizin en önemli konu ve sorunu maalesef. Bir anekdotumuzu anlatayım konu mesleki ve teknik eğitim olunca. 2007 de Muş Korkut kaymakamı olarak görev yapıyordum, aynı zamanda Muş Vali Yardımcısıyım, aynı zamanda özel idare Genel Sekreteriyim, yani Muş’ta tüm görevler üzerimize eklenmiş durumdaydı, Vali Yardımcısı olaraktan milli eğitimden sorumluyum. Orda da İl Millî Eğitim Müdürümüz İlhami Bayraktar, Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun kendisiyle birlikte çok güzel çalışmamız oldu. O zaman ki Muş Valimiz de Erdoğan Bektaş. O zaman TEOG Sınavı yok sadece Fen Liseleri sınavı ve Anadolu Liseleri sınavı var, diğer öğrenciler düz liselere yönlendiriliyordu. Meslek liseleri ve ÇPL’ler hakkında toplumda ki algı elek altı, başarılı olamamış çocukların toplandığı okul olarak değerlendiriliyordu. Bu durum her halde o yöreye mahsusu değil Türkiye’de böyleydi. O zaman ki valimiz şu anda Rize valisi dedi ki milli eğitimde bir şeyler yanlış gidiyor. Fen Liseleri ve Anadolu Liselerine çalışkan olanlar gidiyor, biz diğerleri içinde bir baraj koyalım üniversiteyi kazanabilecek olanları düz liselerine yönlendirelim, o barajın altında kalanları da biz meslek liselerine yönlendirelim. Yani çocuk liseden mezun olunca elinde bir meslek ve sanat yok. Karşımızda sadece lise mezunu bir genç var. Düz liseyi bitirmiş, üniversiteyi kazanamamış, üstelik bir meslek sahibi de olamamış bu sefer toplumda yeteneği olmayan, mesleği olmayan işsiz grubu oluşuyor. Manen de yeterli değilse ekonomik sıkıntılarda başlayınca akşam haberlerinde sorun olarak karşımıza çıkıyor. Biz bunu 2007 yılında sonuçları da olumlu olmak kaydıyla çok güzel başarmıştık. Fen ve Anadolu Liselerini kazananlar kazandı, başarabilecek olan diğerleri düz liselere, daha düşük puanlılarda meslek liselerine yönlendirilmişti. Şimdi TEOG sınavıyla tabi ki herkes şimdi puanına göre yerleştiriliyor.”
Okullardaki öğretmenler odalarında farklı çay demlikleri, farklı takvimler gördüğünü gördüğüne işaret eden Kaymakamı Ali Edip Budan “Eğitim ve diyanette sendikalar niye var hala anlamış değilim. Sendikalar üyelerinin hizmet, hak menfaat ve geleceklerini değil de tamamen kendi ideolojik dünya görüşü, inancı, siyasi düşüncesi çerçevesinde gruplaştığını dışardan biri olarak görüyorum. Bunlarında okullarda ve milli eğitim camiasında olmasının ne faydası olduğunu anlamış değilim.” Dedi ve okul yöneticilerinin okullarında birlik ve beraberlik ortamı oluşturmaları gerektiğine vurgu yaptı.
Son konuşmayı İl Millî Eğitim Şube Müdürü Ramazan Paksoy yaptı. Paksoy, “eğitim adına bazen kaygılara düşsek te, çok ümit varız bunu 15 Temmuz darbe girişimi sırasında gördük. İnsanlarımız ülkenin geleceği için seve seve şehit oldular. Demek ki eğitimde iyi yoldayız” dedi ve toplantının asıl gündemine geçildi.
2015-2016 eğitim- öğretim yılının ve 2016-2017 eğitim öğretim yılının 1. dönem genel değerlendirmesi, MEB, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 03.11.2016 tarihli ve 12336661 sayılı Koordinatörlük Görevlendirilmesi 03.11.2016 tarihli ve 12388727 sayılı Çok Programlı Anadolu Liselerinin Dönüştürülmesi, 27.09.2016 tarihli ve 10351456 sayılı Bir Alanda İhtisaslaşmış Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri “Tematik Okullar”, Milli Eğitim Müdürlüğünün 01/11/2016 tarihli ve 1220722 sayılı Değirmendere Çok Programlı Lisesi Müdürlüğünün Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanının Kapatılması yazılarının değerlendirilmesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişleri Başkanlığının 28.10.2016 tarihli ve 12080401 sayılı ilimiz Elbistan ilçesi Doğansitesi Çok Programlı Anadolu Lisesinin Elektrik-ve Elektronik Teknolojileri Alanının 9. ve 10. Sınıf öğrenci azlığı nedeniyle kapatılması ile ilgili inceleme raporunun değerlendirilmesi, Türkoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 25.10.2016 tarihli ve 360 sayılı • Türkoğlu Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Adalet Alanının Zabit Katipliği dalının açılması, Dulkadiroğlu-İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 08/11/2016 tarihli ve 12587364 sayılı TOKİ 21. Yüzyıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde Elektrik Elektronik Alanı Endüstriyel Bakım Onarım Dalı ve Makine Alanı Bilgisayarlı Makine İmalatı dalının açılması, Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 09/11/2016 tarihli ve 12606129 sayılı Afşin İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü bünyesinde Adalet Alanının Zabit Katipliği dalının açılması ve Zümrüt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü bünyesinde Pastacılık Dalının açılması, Onikişubat İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü’nün 03/11/2016 tarihli ve 572 sayılı okulun öğretim türünün belirlenmesinin hakkındaki yazılarını değerlendirilmeleri yapıldı ve Beyaz Bayrak ve Beslenme Dostu Okul Projeleri hakkında bilgiler verildi.
Toplantı arasında “Afşin Tanıtım” klibi izlettirildi. Katılımcılara Afşin Turgay Ciner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğünce ikramlarda bulunuldu.