KAHRAMANMARAŞ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

“Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor” Kitap Şenliği Açıldı

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün “Kahramanmaraş Bilgi ile Buluşuyor” Projesi kapsamında, Kahramanmaraş Büyük Şehir Belediye Başkanlığı ve İşler Kitapevlerinin katkılarıyla, Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçelerinin katılımıyla, Gençlik Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi salonunda “Kitap Kumbaram” Şenliği gerçekleştirildi.
“Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor” Kitap Şenliği Açıldı

Şenlik; Ayşe Gümüşer İlkokulu öğrencilerden oluşan Halk Oyunları gösterisiyle başladı.

 

Açılış konuşmasında İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt; “Değerli misafirlerimiz, sevgili mesai arkadaşlarım, değerli öğrenciler. Kitap okuma alışkanlığını kazandırmak, kitap sevgisini aşılamak amacıyla, İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, Büyükşehir Belediyemiz, İşler Kitapevleri ile “Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor” protokolünü imzaladık. Bu projeyle öğrencilerimizin kitapla buluşmasını sağlamak amacıyla bütün ilçelerimizde kitap şenlikleri, kitap fuarları düzenledik. Bundan önce dağıttığımız kumbaralarla, küçük küçük harçlıklarından artırarak biriktirdikleri öz birikimlerini kitaba dönüştürecek etkinliklerde bulunduk” diyerek açılış konuşmasına başlayan Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, daha sonra şu ifadeleri kullandı; “Bizim bu projede ki amacımız sadece öğrencilerimizi kitapla buluşturmak değil, yazarlarımızı da onlarla buluşturarak bir araya gelmelerini sağlamaktı. Bugün aramızda çok kıymetli üç yazarımız var. Bu yazarlarımız burada ki imza gününden sonra çeşitli konferanslarla fikirlerinden ve bilgilerinden yararlanacağız ve ilimizin kültür ve sanatına katkıda bulunacaklardır. Ayrıca; proje kapsamında, İlkokul 3. Sınıftan Lise son sınıfa kadar bütün öğrencilerimizin katılabileceği, her sınıf düzeyinde 5 kitabın belirlendiği ve sonunda ödüllü bir yarışmaya dönüşen bir kitap okuma yarışması yaptık. Yaklaşık olarak bu yarışmaya 25 bin öğrencimiz katıldı. 25 çarpı 5 olarak düşünürsek sadece bu kampanyanın ilimize 125 bin kitap okunma sağlanması olarak ifade edebiliriz. Projenin bitiminde de dereceye giren öğrencilerimizi ödüllendireceğiz. Bu projede ki temel amacımız; İlimizde kitaba aşina öğrenciler, okumayı seven, düşünen, muhakeme eden, değerlendiren öğrenciler yetiştirmektir.” dedi.

 

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Fetih Yanardağ’da bir konuşma yaparak; “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak kültüre, edebiyata, medeniyete destek olmak, bu tür etkinlikler içerisinde yer almak ve sizlerle birlikte bu etkinlikleri paylaşmak, emin olun bizler için büyük mutluluk kaynağıdır. Büyükşehir Belediye Başkanımız her fırsatta öğrencilerin ikinci velisiyim sözünü tekrar ederek eğitime verdiği önem ve değeri sürekli vurgulamakta. Bu projeye İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz vasıtasıyla ulaştırıldığında tereddütsüz kabul ettik. Çünkü biz şunu iyi biliyoruz, Kahramanmaraş şiirin, edebiyatın, kitabın başkenti. Bu söz sadece Kahramanmaraş’ta değil artık Türkiye’nin birçok yerinde, farklı mekânlarda da dile getiriliyor. Şu bir gerçek ki biz Nurhak İlçemizde, Çağlayancerit’te, Elbistan’da, ve diğer İlçelerimizde şunu çok iyi müşahede ettik ve gözlemledik. Kahramanmaraş merkezinde her türlü etkinlikler ve sosyal aktiviteler yapılıyor, ilçelerimiz bu anlamda gerçekten aç. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bundan sonra bu çalışmaları tüm ilçelerimize yayarak ağırlık vereceğiz. Bu projemiz de bunun bir örneği. Bu projemiz 26 Mayıs’ta Göksun, 29 Mayıs’ta Andırın İlçemizde yapılacak kitap şenliği ile son bulacak”

 

Kitap Şenliğine katılan gazeteci ve yazar Sibel Eraslan’da yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “ Kahramanmaraş’a Türkiye’nin her yerinden okurlarımızın selamlarıyla geldim, kabul ederseniz. Kahramanmaraş Anadolu’da edebiyatın, tabii en başta şiirin, romanın, hikâyenin, iyi ve güzel insanlarının şehri olarak biliniyor. Bizde yazarlar olarak Kahramanmaraş’ı, İstanbul’dan bir yıldız gibi seyrederiz, selamlarız.  Ben bu gün burada edebiyatı seçenleri, kitaba değer verenleri, hepinizi selamlıyorum buradan, hoş geldiniz. Sadece bu edebiyat buluşması, harfler buluşması değil, eski dostların buluşması olarak değil, aynı zamanda bir gençlik buluşması olarak ta çok değerli buluyorum. İlk emri oku olan bir kitaba tabiiyiz. Yere bir kalem düşünce eğilip o kalemi, kâğıdı alan bir elçinin ümmetiyiz. Bütün tarihimizde okumaya, öğrenmeye, talebeye ve hocaya değer veren bir toplumuz. Fakat bu gün bakıldığında kitapla olan ilişkilerimiz çok yeterli değil. Müdür beylerin yaptığı bu çalışma bu bakımdan çok anlamlı yazarlarla okurları bir araya getirmek, gençlerle buluşturmak. Gençleri kitapla buluşturmak niçin önemli?  Çünkü Türkiye, Dünya ülkeleri arasında kitapla olan ilişkisi bakımından 84. Sırada. Türkiye’de 1 yıl boyunca insanlarımıza sorulmuş senin için en hayati, en doğal ihtiyaç listelerin nelerdir? Diye. İşte ekmek vardır, su vardır, giysi vardır, barınmak vardır. Kitapta bir ihtiyaçtır. Kitap kaçıncı sırayı almış biliyor musunuz? Maalesef kitap 252. Sıradaymış. Japonya’da bir yıl içinde kişi başına düşen kitap sayısı 26, Ülkemizde ise 10 yılda 1 kitap. Bu yüzden müdür bey konuşurken çok heyecanlandım, 125 bin çok değerli bir rakam. İnşallah bu proje hem Kahramanmaraş’ın, hem de Türkiye’nin yüzünü güldürür. O zaman diyeceğiz ki, Kahramanmaraş Necip Fazıl’ları çıkarttı, Karakoç’ları çıkarttı, 7 güzel adamları çıkarttı, 70 bin güzel adamları çıkarttı, gençleri çıkarttı, kitabı çıkarttı, oku emrini yaldızlayarak tekrardan önümüze çıkarttı diyeceğiz.” dedi.

 

Yazar Bahadır Yenişehirlioğu; Bu kadar güzel sözün üzerine ne söylenir ki? değerli hocamız Sibel Hanımefendi hadiseyi o kadar güzel özetledi ki artık söylenecek hiçbir şey yok. Kitabın değeri açısından, okumanın önemi açısından, kadim medeniyetimizin tekrardan var edilmesi açısından o kadar güzel güzel şeyler söyledi ki çok teşekkür ediyoruz kendisine. Ben Kahramanmaraş’ta bulunmaktan çok mutluyum. Kahramanmaraş bizim kültürel hayatımızda milli ve manevi değerlerimiz açısından olmazsa olmaz noktasındadır. Kahramanmaraş’ın yerini tutacak başka bir ilde yoktur Türkiye’de. Her ilin, her ilçenin belli özellikleri var ama Kahramanmaraş madalya ile şereflendirilmiş bir ildir. Türkiye’de başka madalya alan il var mı? Ben bilmiyorum. İnşallah gençlerimiz bu projenden yeter derecede faydalanırlar” dedi.

 

Yazar Melih Tuğtağ ise; “ Maraş’a gelmeye alıştım, Sağ olsunlar bu proje ile Kahramanmaraş’a altı ay içerisinde ikinci gelişim, davet ediyorlar bende sizlerle buluşmaya geliyorum. İçeride kitaplar var bu kitaplar sizin için geldi, bizde sizin için geldik. İnşallah birazdan tanıştığımıza memnun olursunuz” dedi. 

 

Konuşmaların sona ermesi üzerine kitap şenliğinin kurdelesi kesilerek açılış gerçekleştirildi. Öğrenciler kitaplarla buluştu. Kumbaralarında biriktirdikleri paralarla istekleri doğrultusunda kitap alış verişi yaptılar. Sibel Eraslan, Bahadır Yenişehirlioğlu, Melih Tuğtağ, okurlarına kitaplarını imzaladı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ’de Kitap şenliğinde bir stand açarak bugüne kadar çıkmış kitap ve dergilerin tanıtımını yaptı. Öğrenciler Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü yeni yazarlarla buluşmaya devam edecek.

 

Kitap Şenliğine, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Gençlil Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Fetih Yanardağ, Millî Eğitim Maarif Müfettişleri Başkanı Fevzi Küçük, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü, Sıddık Şirikci, Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürü Enver Gökşen, Dulkadiroğlu İlçe Millî Eğitim Müdürü H.İbrahim Çolakkadı, yazarlar;Sibel Eraslan, Bahadır Yenişehirlioğlu ve Melih Tuğtağ, İl ve İlçe Millî Eğitim Şube Müdürleri, Okul Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. 

 



























 

 

Fatih Mahallesi Osman Bey Caddesi No 13 İç Kapı No 02 46050 Onikişubat/Kahramanmaraş/TÜRKİYE - 0344 216 46 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.