“Kuzey Yıldız Adayları” İl Millî Eğitim Müdürlüğünde
1166
09:46
02.05.2016

 

“Değerli arkadaşlar, adım Mehmet Emin Akkurt, Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürüyüm. Takriben 1,5 yıldır burada görev yapıyorum. Bundan önce Sinop İlinde, ondan önce de Kilis ilinde Millî Eğitim Müdürü Olarak Görev yaptım. Ben 1990 yılının Ocak ayında göreve başladım, elimize evraklarımızı alıp bir okulda göreve başlayarak sınıfa girdik. Üniversiteyi bitirirken belli şeylerin farkında olmadığımı, öğrenciyle karşı karşıya olduğumda, yüz yüze olduğumda birçok şeyi farklı bir şekilde öğrenmem, uygulamam, incelemem ve değerlendirmem gerektiğini o zaman fark ettim ve o günden, bu zamana gelinceye kadar da farklı sürelerle hizmetiçi kurslarına, tecrübe paylaşımlarına ulaşmaya çalıştım. “ diyerek konuşmasına başlayan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Sizlerin grup olarak şanslı olduğunuzu düşünüyorum. Millî Eğitim Bakanlığımız ilk defa öğretmenlerimize, okuldan mezun olduktan sonra tecrübe paylaşımlarıyla ilgili olarak artık eğitim öğretim faaliyetlerine hazır hale getirmeye artık gayret ediyor, Bizlerde bunların içerisinde olanca yer almaya çalışıyoruz. Şu anda ilimizde 442 tane aday öğretmen arkadaşımız var. Bu 442 arkadaşımızın birçoğu ile belirli gruplar halinde bu salonda ağırladık onlarla sohbet yaptık, bugünde sizlerle beraberiz. Ben önce sizlere hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum. Zor bir maratondan geçtiniz, KPS ‘nin ne kadar zor olduğunu sizler yaşayarak, bizlerde belli bir düzeyde yaşayarak biliyoruz. Çocuklarımızdan, arkadaşlarımızdan, kardeşlerimizden, dostlarımızdan bu süreci biliyoruz.

 

 Arkadaşlar bu zor bir süreçti ama belki sizin için daha zor olan sizden bir şeyler bekleyen, bu vatanın, bu memleketin geleceği adına sizin gözünüzün içine bakan öğrencileri heba etmeden, onları en güzel şekilde yetiştirilme amacı ve gayenizin olması gerekiyor ve bir adanmışlık ruhunun mutlaka bulunması gerektiğini düşünüyorum.

 

Çok dinamik bir bakanlığımız var.  Arkadaşlar, Türkiye de Millî Eğitim Bakanlığının personel sayısı 900 bini geçti, öğrenci sayısı ise 19 Milyona yaklaştı. Kahramanmaraş içinde söyleyecek olursak, Suriyelileri de dâhil ederek yaklaşık 300 bin öğrencimiz var, sizlerle birlikte 15 binden fazla öğretmenimiz, bin 148 tane kurumumuz var ve yılda biz 5 bin atama yapıyoruz. Yer değiştirme, yönetici atama, İsteğe bağlı atama, norm fazlası atama, Eş durumu, özür grubu atama vb. Her dönemde bu tür atamalar yapıyoruz. Ama bunların hepsi olabildiğince şeffaf, olabildiğince insanların erişimine açık bir süreç olarak yapılıyor.

900 binden fazla çalışanı olan bir kurumda bir tane çürük elma bütün bu camiayı, bu camianın değerlerini, bu camianın bakış açılarını, bu camianın gayretlerini yerle bir ediyor. Biz bu çürük elmalara karşı mutlaka ortak tavır geliştirmemiz, ortak çaba göstermemiz, bunların oluşmaması için belli bir süreç işletmemiz gerekiyor ve bunu da yapmaya devam edeceğiz. Hiçbir insanın, hiçbir kişinin bu 900 bin den fazla eğitim gönüllüsü insanın çabasını, gayretini boşa düşürecek, onları sıkıntıya sokacak bir tavır ve davranış içinde bulunmaması gerektiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ben buraya ilk atandığımda da söyledim, yaptığım toplantılarda da paylaşıyorum. Bizim mutlaka uzak durmamız gereken üç hususumuz var. Birisi yolsuzluklardan uzak duracaksınız, siz öğretmensiniz ama ben yönetici arkadaşlarla yaptığım toplantılarda bunu her zaman söylüyorum Paradan, puldan bütün devlet memurlarının uzak durması gerekir. En ufak bir şüphe sizi kamuoyunda sizi rezil eder, sıkıntıya sokar. Onun için mali konularla ilgili çok dikkatli olmalısınız. Yani yolsuzluk denilen bu illetten ciddi anlamda çok uzak durmalısınız. İkincisi Ahlaksızlık diye söyleyip, devamını getirmekte zorluk çektiğim bilhassa bu çürük elmaların da burada oluştuğu, şeytani nefsine uyan, bilincini kontrol edemeyen, duracağı noktayı belirleyemeyen birçok sıkıntılar yaşıyoruz bununla ilgili. Bunlardan da uzak durmamız gerekiyor. Üçüncüsü ise vatandaşa kötü muamele diye şekillendirdiğimiz bir süreç var. Biz vatandaşın her istediğini, her talebini karşılamak zorunda değiliz, ama ona iyi davranmak zorundayız çünkü biz onlar için varız. Öğrenciler içinde aynı şeyi söylüyorum. Her taleplerini karşılamayabiliriz, her dedikleri yapmayız ama iyi davranmak zorundayız. Bir buçuk yıl buradayım hiç kimse şunu diyemez. Biz müdüre gittik, ilgilenmedi, adam yârine koymadı, ya da taleplerimizi yapmak için çaba göstermedi diyemez. Ama hepsi de bizim işimizi yaptı da diyemez. Çünkü birçoğunun işe kanun ve yönetmenliklere uygun olmadığı için işini yapamadım ama çaba gösterdim, ilgilendim, yapılmayış nedenlerini de kendilerine izah ettim.

Mutlaka sizlere de gelecekler ama taleplerini karşılama imkânınız olmayabilir, onlara iyi davranın, yapılmayış nedenlerini de kendilerine anlatın.

Bizler yanlış anlaşılmalara meydan verecek tavır ve davranışlardan da uzak duracağız.

Arkadaşlar bu eğitim, öğretim süreci önemli bir süreç, bu sürecin sizin tarafında iyi bilindiğini de biliyorum. Şunu da ifade etmek istiyorum. Ben, beni okutan öğretmenlerimle ve öğrencilerimizle Millî Eğitim Müdürlüğü dönemimde çalışama fırsatını buldum. Sizlerde inşallah kendi öğrencilerinizle tekrar çalışma fırsatınız olacak inşallah. Yarın bizim yerimizde sizler olduğunuzda da sizin öğretmeninizle çalışma fırsat ve şansınız olur. Bunu şunun için anlatmaya çalışıyorum aslında, insanlar sizi tanıdıktan sonra, sizinle birlikte bir sürece geldikten sonra artık, o insanlar sizin hakkınızda bir hüküm veriyor ve o hüküm değişmiyor.

Şu anda merdivenlerin başındasınız sizde öğrencilerinize yarın karşılaşacağınızı unutmadan onların hakkı olan o bilgiyi, o kültürü, o görgüyü mutlaka vermeniz gerekiyor.  Eğe vermezseniz 20 yıl sonra bu insanlar karşınıza çıktığınızda bir şekilde bunun hesabını sorarlar. Onu sormamaları ya da o merdivenleri çıkarken karşılaştığınız sizin güçlü olduğunuz dönemlerde dikkate almadığınız, değerlendirmediğiniz kişiler yarın merdiveni inmeye başladığınız da aynı tavırları size gösterirler.  Onun için bu karşınızda oturan çocukların yarının Türkiye’sinin büyükleri, yöneticileri, amirleri, müsteşarları, genel müdürleri, bakanları belki başbakanları olarak görmek ve o duyguyla, o düşünceyle, o zihniyetle yetiştirmeniz gerekiyor. Bunu yaparsanız hem vicdanen rahatlamış olursunuz, hem madden rahatlamış olursunuz. Siz bir işi güzellikle, iyi niyetle hoşgörü ile yapmaya kalkarsanız Allah o işe, o sürece bereket katar arkadaşlar.

Sizler yolun başındayken özellikle rica ediyorum bu öğrencilere mesafenizi koruyarak, biraz önce konuştuğum ilkeler uyarak Ahlaksızlığa meydan verecek, yanlış anlaşılmalara meydan verecek tavır ve davranışlardan kaçınarak belli bir mesafede onlara yön gösterin, ufuk verin bu ülkenin geleceğine bu insanların emeklerini, katkılarını oluşturacak noktalar bunları getirin. Eğer bunları yaparsanız, hep birlikte yaparsak, bu millet adına, bu memleket adına görevimizi yapmış olacağız.

Göreve başladıktan sonra su gibi akıp gidiyor ömür.  Sizden önceki gruplara söylemiştim ben mesleğe dün başladım, dönüp arkama baktığımda 26 yıl geçmiş. Süre çok hızlı geçiyor, hiç farkında bile olmuyorsunuz.

Daha önceki aday toplantılarında sorusu olan var mı dediğimde60-70 kişi el kaldırıyor ve ağırlıklı olarak ‘ en kısa sürede biz buradan nasıl gidebiliriz’? Diyorlar. Başka sorusu olan var mı dediğimde ses yok.

 Şimdi arkadaşlar bir yerde kalıcı olarak gelmiyorsanız, orayı sahiplenmeye gelmiyorsanız, oraya bir şeyler vermeye, katkı sunmaya gelmiyorsanız gelişiniz çok anlam ifade etmiyor.

 

 Sizlere tavsiyem şu, bırakıp gittiğiniz ana kadar oraya sahiplenin, orayla ilgili bütün işlemlerinizi yapın.

 

İnsanlara size yanlış yapabilirler, hataları ve kusurları olabilir, kurum yöneticileri olarak sizleri yanlış anlamış olabiliriz, üzmüş olabiliriz onun için kırgınlığınız sadece bizlere olsun. Ama asla kurumunuza, öğrencilerinize, Ülkenize, Devletinize ve Milletinize sırtınızı dönmeyin ve onlara ihanet etmeyin. Bizi bahane ederek onlara sırtınızı dönerseniz onlar üzerinden bir hakkı ortadan kaldırmaya kalkarsanız yanlış yapmış olursunuz devletinde, milletinde iki eli yakanızda olur ve belli bir süreden sonra haksız duruma düşersiniz. Mesleğinizin başındasınız onun için sizlerle samimi ve önemli konuları paylaştım. Sizlere başarı dileklerimi iletiyorum arkadaşlarımız da mutlaka faydalı konular anlatacaklar, onlardan da istifade etmenizi diliyorum. Bu kurum, bu millet sizlerle çok şeyler kazanacaktır. Kendinizi o yere koyun ve çalışmalarınızı ona göre yapın “ dedi.

İl Millî Eğitim Müdürü farklı bir toplantıya katılmak üzere salondan ayrıldıktan sonra İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü aday öğretmenlere AR-GE projeleri hakkında bilgi verdi. Akküncü Aday öğretmenleri, Kahramanmaraş Değerler Eğitimi Projesi (KADEP), Başarıyı Okulla Yakala Projesi, Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projesi, Kıraathanede Kültür Edebiyat Günleri Projesi, TUBİTAK Projeleri ve “Kültürümüz ve Değerlerimiz” adı altında düzenlenen liseler arası bilgi kültür yarışması hakkında aydınlattı.

İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Sıddık Şirikçi ise kendisini tanıtarak söze başladı ve şu ifadeleri kullandı. “Bilgi işlem ve Eğitim Teknolojileri bölümünden sorumlu müdür yardımcısıyım. Aramıza hoş geldiniz mesleğinizin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu gün mesleğe nasıl heyecanla başlamışsanız aynı heyecanın mesleğinizin sonuna kadar devam etmesini dilerim. “ diyerek Bilgi İşlem Merkezi, MEBBİS ve EBA ile ilgili adaylara bilgiler verdi.

“Hoş geldiniz genç arkadaşlar, ömür boyu düşüncede, sağlıkta, iletişimde genç kalırsınız inşallah” diyerek sözlerine başlayan İl Millî Eğitim Müdür yardımcısı Ahmet Sarıtürk görev bölümü olan Özel büro ile ilgili bayram ve kutlamalar, Alo 147, BİMER v.b. konular hakkında adayları bilgilendirdi ve aday öğretmenlerden öğrencilere sahip çıkmalarını istedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

 “İnsan işinde, eşinde, aşında bir de yaşadığı yerde mutlu olmaya mecburdur

 

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürü Ramazan Balkis ise kendisini tanıttıktan sonra şu ifadeleri kullandı “ arkadaşlar yeni göreviniz hepinize hayırlı olsun.  Aday öğretmen olarak sizler bizlere göre çok şanslısınız. Bizim dönemde kesinlikle bize rehberlik eden, yol gösteren değerli müdürlerimiz yoktu. Millî Eğitim Müdürü, yardımcıları ve şube müdürlerine ulaşmak ve konuşmak kesinlikle mümkün değildi.” Dedikten sonra Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri bölümünün çalışma şekli hakkında bilgiler verdi.

Son konuşmacı Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Duran Doğan Oldu, Doğan kendi bölümü ile bilgiler verdikten sonra şu ifadeleri kullandı:

“ Geçmişte de aday öğretmenlerle ilgili çalışmalar yapılsa da  Aday öğretmenler için bu yıl ilk kez Millî Eğitim Bakanlığımızca uygulanan “yetiştirme“ programı  detaylarıyla uygulamaya konuldu ve bu çalışmalarınızı uzaktan da olsa izliyorum, burada ki asıl amaç okullarınıza donanımlı olarak yetip gitmeniz. Her an yanınızda olamasam da özellikle Watsaptan yaptığınız çalışmaları takip ederek orada ki heyecanınızı görüyorum, onlara ortak oluyorum.” Dedi.

 

Toplantı, topluca çekilen fotoğrafla son buldu.

02-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-201602-05-2016

Yayın Tarihi: 02.05.2016