Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğretmen evi kıraathanesine açılan tercih danışmanlık merkezinde Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) rehber öğretmenleri görev verirken açılışta Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin de öğrencilere tanıtımı yapıldı.
Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Zekeriya Kahveci burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ” Danışma ve tercih merkezimizin birisi burada, bir de Piazza da var, bir başkası da Rehberlik araştırma merkezimiz de var. Bu çalışma İl genelinde toplamda 66 tane kurumumuzda var. Bunun 19 tanesi Elbistan da diğer 47 tanesi ise merkez ilçelerimizde bulunmakta. Bu yıl toplamda örgün eğitim kurumlarından mezun olan 13 bin 600 öğrencimiz var. Bunların yanında yaygın öğretim kurumlarında yani açık meslek liselerinden yaklaşık 8 bin öğrenci olunca toplam 22 bin öğrenci üniversite sınavına girdi. Bunlara rehberlik yapmak üniversite tercihlerinde yardımcı olmak için ilimiz milli eğitim müdürlüğü rehberlik araştırma merkezi tarafından bu öğrencilere hizmet vermeye devam ediyor. Takıldıklarında yol gösterici olacağız. Daha iyi bir üniversiteye gitmelerinde yardımcı olacağız” dedi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Zekeriya Pak, ”Biz Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak rehberlik merkezlerimizi ziyaret ediyoruz. Üniversitemiz hakkında rehber hocalarımızı bilgilendirme adına hem tercih yapacak öğrencilerimize Üniversitemizle ilgili yapacakları tercihleri daha bilinçli yapmaları için onları bilgilendirme amaçlı ziyaretlerimiz devam edecek. Öğrencilerimize tercihleriyle ilgili yapacağımız öneriler öncelikle kendileri keşfetsinler, becerilerini hayattan beklentilerini objektif bir şekilde değerlendirsinler. Ailelerinin yönlendirmelerinden de mutlaka yararlansınlar” dedi.
Ailelerimizde öğrencilerimizin kapasitelerini dikkate alarak yönlendirme yapsınlar diyen Pak şöyle konuştu; ”Bilinçsiz bir baskı ve yönlendirme içerisinde olmasınlar. neticede gelecekleriyle ilgili atacakları en önemli adımın arifesindeyiz. Yanlış tercih öğrencinin bir kaç yılına mal olabilir. Bunun için öğrencilerimizden bilinçli tercihler yapmalarını öneriyorum. Tercihlerini yaparken KSÜ’ nün bölümlerini imkanlarını çok iyi araştırarak mümkün olduğu kadar kendi ilimizde ki üniversitemizin planlarını programlarını tercih etmeleri hem daha kaliteli eğitim vermeleri açısından hem ailelerinin yanında huzur içerisinde eğitimlerini sürdürmek açısından kendilerine çok ciddi avantajlar sağlayacaktır. Geçtiğimiz yıllarda öğrencilerimizin gençlik heyecanıyla farklı illere gitme hevesleri oluyor, bu duygularını saygı ile karşılıyoruz. Ama bir gerçeği hatırlatayım farklı üniversitelerden tercih yapıp 1 yıl okuduktan sonra tekrar Kahramanmaraş’a naklen yatay geçiş başvurusu geçen yıl 2 binin üzerinde oldu. Bu demektir ki öğrencilerimiz dışarıya gittiklerinde kendi üniversitelerinin değerini daha iyi anlıyorlar. Ben diyorum ki bunun farkına şimdi varsınlar. Eğitim kadrosuyla, sosyal alt yapısıyla, spor sahalarıyla bir çok sosyal imkanlar itibarı ile üniversitemiz çok iyi yerde. Bir çok üniversitede bulamayacakları imkanları burada bulacaklar. Fakülteler düzeyinde olsun, bölümler düzeyinde olsun, rektörlük düzeyinde olsun öğrencileriyle sıcak ilişkiler içinde olan bir yönetim anlayışıyla eğitim hayatını devam ettiriyor. Bu yönüyle de öğrencilerimizin her türlü problemleriyle ilgilenen bir rektörümüz olmak üzere bitin üniversite kadrolarımız öğrenci merkezli bir anlayış içerisinde hareket ediyoruz. Bunun için öğrencilerimiz tercih döneminde bilinçli bir şekilde hareket etmelerini arzu ediyoruz. Yurtdışı imkanları var. Erasmus programları çerçevesinde her yıl hatırı sayılır öğrenciyi eğitime gönderme imkanlarımız bulunuyor. Bunlarında farkına vararak güzel tercihler yaparak ve gönüllerine göre tercih yapmalarını, hayatta kendilerine başarı sağlayacak meslekleri tercih etmelerini ve tercih yaparken de öncelikle KSÜ’yü ön plana çıkarmalarını bekliyoruz. Hayatlarında başarılar diliyoruz bütün öğrencilerimize” dedi.
Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Ahmet Bülbül ise şöyle konuştu; ”Öğrencilerimizin çalışmaları yıl içerisinde devam etti. Şuanda bunun final kısmındayız. Tercih dönemi bu yıl baya hareketli geçecek gibi görünüyor. Bunun sebebi ise bu yıl sınav sistemi, içerik, soru sayısı ve süre ile ilgili ciddi değişiklikler yaşanmasıdır. Puan türleri değişti sadeleştirildi. Bir takım kurallarla ilgili farklı uygulamalar oldu. Barajlar öğrencilerimizin lehine göre düzenlendi. Bizde bu belirsizlik döneminde öğrencilerimizi daha nitelikli bir şekilde tercihle buluşturma anlamında Rehberlik Araştırma Merkezi olarak üç noktada tercih büroları açtık. Kıraathanede saat 09.00 ile 17.00 arasında, Piazza AVM de saat 12.00 ile 20.00 arasında, yine kendi kurumumuzda da saat 08.00 ile 17.00 arasında öğrencilerimize tercih hizmeti sunmaya çalışacağız. Öğrencilerimizin yıl içinde verdikleri emekler çok önemli ve değerli. Sonuç odaklı düşündüğümüz zaman bu dönemde yapılacak çalışmada 7-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Bu noktada biz öğrencilerimize bu yıl değişen sistemden dolayı tercih aralıklarını geniş tutmalarını, kuralları ve özellikle kılavuzda ki üniversitelerin özellikleri kısmındaki ayrıntıları ciddi olarak gözden geçirmelerini, mutlaka gözden geçirmelerini, bir uzmandan destek almalarını öneriyoruz. Öğrencilerimizin bu yıl her yıla göre tercih aralıkları geniş olacak. Geçen yıl ki verileri kullanacağız, bazı tahminler yapılacak bu noktadan yapılanlar ışığında öğrencilerimizin sağlıklı bir şekilde teknik ayrıntılara dikkat ederek tercihler yapacaklarını ve güzel yerlere yerleşeceklerini düşünüyoruz. Bu yıl ilimizde de KSÜ’ye 5 tane yeni bölüm açıldı. Bu bölümlere 225 tane öğrenci alınacak. Toplam 3 bin 700 civarında lisans, 3 bin 200 civarında da ön lisans bölümlerine öğrenci alınacak. Kendi kentinde okumak isteyen öğrencilerimizin bu kontenjanlardan yararlanacaklarını umuyoruz. Türkiye deki tüm üniversitelere baktığımız zaman 1 milyon 28 bin kontenjana öğrencilerimiz tercih yapacaklar. bu kontenjanın 200 bin civarındası açıktan ve uzaktan eğitim olacak. Geriye kalan 800 bin civarında kontenjan lisans ve ön lisans programları olacak. Bu hususta öğrencilerimiz sonuç olarak bu yıl her zamankinden fazla rehberliğe ihtiyaçları var. Biz de farklı merkezlerdeki komisyonlarımızla bu ihtiyaçları gidermeye çalışacağız. Şimdiden hazırlık sürecinde yer alan herkese nitelikli, kaliteli, kazandıkları yerde mutlu oldukları bir tercih dönemi diliyorum. İnşallah tercihler ilimize, okulumuza, ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.”