Millî Eğitim Müdürlüğünün Projeleri Basınla Değerlendirildi
Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı’nda finanse edilen özellikle kız çocuklarının okula devam oranlarının artırılması, hibe programı kapsamında Kahramanmaraş Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü’nün yürüttüğü, “Kızlar Okula, Kadınlar İşe” ve “Baba, Oğul, Anne, Kız, Hepimiz Okuldayız” başlıklı projelerinin son değerlendirilmesi Kahramanmaraş Basın çalışanlarının bulunduğu bir ortamda yapıldı.Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, ‘Eğitim döneminin bitmesiyle birlikte okullarımızda yeni çalışmalar başlattık’ dedi.
Öğretmenevi’nde gerçekleşen programda konuşma yapan Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, bu tür projeler yapmanın ciddi anlamda gayret ve fedakarlık gerektiğinin altını çizdi. Akkurt, “Projeler hemen hemen her yerde anlatılıyor. Köy köy, mahalle mahalle, kasaba kasaba dolaşarak öğrencilere ulaşıp onların okullaşma oranlarını artırmaya yönelik bir süreç işlettiler ve ben bu çaba için gayret için hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Eğitim döneminin bitmesi ile birlikte okullarımızda yeni bir çalışma başlattık. Liselere yerleşme müracaat süreci başladı. Bu başlayan süreç içerisinde öğrencilerimize diliyorum ve arzu ediyorum ki inşallah istedikleri okulları kazanırlar, istedikleri okullara kayıt yaptırma şansları fırsatları olur. Bundan sonraki süreçte de başarıları artarak devam eder. Bu tercih süreci ile ilgili olarak bizim bütün rehber öğretmenlerimiz, rehberlik araştırma merkezindeki rehber öğretmenlerimiz danışma merkezi olarak öğrencilerimize ve velilerimize hizmet edecekler” şeklinde konuştu.
‘TEOG SINAVINDA İL OLARAK YÜKSELİŞTEYİZ’
Kahramanmaraş’ta bir yıl içerisinde çok özverili ve önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Akkurt, şunları kaydetti: “Kahramanmaraş’ta bir yıl içerisinde çok özverili çalışmalar yaptık. Hepimizin ortak nedeni eğitim alanında çok iyi noktalara gelmek ve çok gayretli çalışmalar yapmaktı. Geçen yıla göre reel il ortalamasında yüzde ikiden fazla TEOG sınavında yükselişimiz var. Bunun anlamı ise bundan sonra ki okullara öğrencilerimiz daha yüksek puanla gireceklerdir. Puanın düşmesini bekleyenler beklemesinler. Üniversiteye değinecek olursak ikinci sınavlar açıklanmamasına rağmen birinci sınav sonuçlarına hitaben geçen yıla göre bu yılın üniversite sınav sonuç ortalamasına göre Kahramanmaraş genel ortalama da yüzde 20 puan artışını sağlamış durumda. Buda bundan sonra daha iyi öğrencilerimizin daha iyi, kaliteli üniversiteye gireceğinin müjdesini bize veriyor”
‘13 BİN 902 ÖĞRENCİ KURSLARA DEVAM EDİYOR’
Akkurt, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Geçen yıl dershanelerin dönüşümü ile birlikte dershane ihtiyacı çok daha yüksek olacak beklentilerini karşılamak adına biz bir yıl boyunca ihtiyaç duyulan bütün okullarda Yetiştirme ve Destekleme kursları yaptık. Bu kursların bugün itibariyle bir kısmı devam etmektedir. Şuan da 13 bin 902 öğrenci şuanda kurslarımıza devam ediyor. Bunlarla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinin ücretlerini ödüyor. Biz bunların oluşmaması adına da Milli Eğitim Bakanlığının geliştirmiş olduğu eğitim portalı üzerinden bu öğrencilerimizin yaprak testlerini, deneme sınavlarını, ders anlatım modellerini kendilerine aktarıyoruz. Geçtiğimiz yolda yaklaşık 11 bin öğretmenimiz bakanlığımızdan gelen 5 tane uzman arkadaşla köy köy ve ilçe ilçe gezilerek bunların bu kurslar ve bu tür faaliyetlerden geçinmesi sağlandı. Bunların içerisinde üniversite ile yapmış olduğumuz iş birliği çalışmalarıyla da öğretmenlerimizin önümüzdeki dönemde ders anlatma teknikleri, sınıf denetimi ve ölçme değerlendirme yönetimi olarak da faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. Yine eylül ayının içerisinde de bu süreç artarak inşallah devam edecek. Öğrencilerimizle ilgili olarak belediyelerimizle yapmış olduğumuz çeşitli projeler ve çalışmalarımız vardı. İnşallah bunları yine önümüzdeki dönemde devam ettireceğiz. Sadece kitap okuma kampanyasıyla ilgili olarak 265 bin kitap okuması gerçekleştirildi. Bunların dönem sonunda da Kahramanmaraş Yıldızlarıyla Buluşuyor kapsamında il içerisinde yapılan faaliyetlerin ödüllerini vererek süreci tamamlamıştık.”
‘HER ŞEY DÜNDEN DAHA GÜZEL OLACAK’
Kahramanmaraş’ta öğretmen atamalarında geliş gidiş ortalamalarına değinen Akkurt, “Biz Kahramanmaraş olarak öğretmen bazındaki doluluk oranı yüzde 85 civarındaydı. Bundan sonraki sürecinde böyle devam edeceği hususunda çalışmalar yapıyoruz. 2014 ve 2015 yılları öğretmenlerin geliş ve gidiş sayılarına baktığımızda birbirine çok yakın rakamlardaydı. Hatta Kahramanmaraş il dışına daha fazla öğretmen gönderiyor, daha az öğretmen alıyordu. Geçen yıl bu denge değişmişti. Birbirine yakın bir oranda 35 civarı bir artımız vardı. Bugün itibariyle bizim ilimizden giden 300 öğretmenimiz var. Yine isteğe bağlı olarak il dışından ilimize gelen 500 öğretmenimiz var. Yaklaşık olarak 200 öğretmen artıya geçmiş oldu. Kahramanmaraş eğitim anlamında cazibe merkezi haline doğru dönüşüyor. Son atamalar ile birlikte 460 civarında da yeni öğretmen ataması yapıldı. Bu arkadaşlarımız eylül ayında görevlerine başladığında geçen yıla göre yaklaşık olarak 600 civarında yeni öğretmen ile birlikte eğitim hizmetlerimize başlamış olacağız. Bu çalışma ve tempo devam ettiği sürece her şey dünden daha güzel olacak kanaatindeyim.
Fiziki anlamda Kahramanmaraş’ta okullaşma oranı itibari ile derslik başı düşen öğrenci sayısı gittikçe düştüğünü söyleyen Akkurt, şuanda devam eden 2 bin derslik okulun olduğunu kaydetti. Akkurt, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Projelendirdiğimiz birbirinden farklı 5 farklı projemiz daha var onlar da devam ediyor. Şuan itibari ile bakanlığa sunacağımız zaman zaman revize ettiğimiz ama bakanlık onayından çıkmadığı için 7 projemizi daha bu süreçte hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bunların tamamı hayata geçtiğinde normal eğitime dönüşen okul sayısı fiziki anlamda iyileştirme çok daha yüksek noktalara gelecektir. Bundan sonra biraz daha modernize etmek deprem güçlendirmesiyle ilgili olarak süreçler takip ederek okullarımızı yeniden yapma süreci başlayacak. Bunlar bittikten sonra Kahramanmaraş’ın fiziki anlamda bir sıkıntısının olmayacağını düşünüyorum. Yalnız burada şunu ifade etmem gerekiyor biz her yıl 25-30 civarında birleştirilmiş sınıfı kapatıyoruz. Aslında vermiş olduğumuz bu sayısal veriler birbirinden her yıl farklı olabiliyor. Neden yapıyoruz şimdi bunlar birleştirilmiş sınıflar 10-15 öğrencisi olan bir okulu da biz bir kurum sayıyoruz. 2 bin öğrencisi olan okulu da bir kurum sayıyoruz. Bu sayılar arasında bir farklılık oluşabilir. Mesela bu yıl taşıma merkezlerine birleştirilmiş sınıflarımızdan öğrenci azlığından dolayı kapattığımız okullar var ve bunların rakamsal boyutları aşağıdan yukarıya doğru çıkarken bizim okullaşma oranları itibarıyla öğretmene erişim anlamındaki süreçlerinde birbirinden farklılaştırıyoruz. Bu çok önemli bir süreç olduğunu düşünüyorum 2 yıl içerisinde bu proje tamamlandığında Kahramanmaraş’ın fiziki yapısı yüzde 95 civarında tamamlanmış olacak bir sıkıntısı problemi olmayacak.”