Millî Eğitim Müdürü Akkurt, Apple´in ikinci açığını bulan Yılmaz´ı Kabul Etti
1228
11:22
20.12.2017

Akkurt yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Değerli basın mensupları öncelikli olarak hepinize hoş geldiniz diyor, sevgiyle, saygıyla sizleri selamlıyorum. Bugün Süha Erler Anadolu Lisemizde eğitim-öğretim hayatına devam eden öğrencimiz Yiğit Can Yılmaz’ın yapmış olduğu bir çalışmayı sizlerle paylaşacağız, onun için bir aradayız

Öncelikli olarak şunu ifade etmek istiyorum, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti uzun bir dönemden beri bilgisayara ve bilgisayar altyapısına telekomünikasyona yatırım yapıyor.

 Biz kurumsal olarak MEBBİS’ten başlayarak e- Okul, EBA, Fatih projesi, yazılım programları ve diğerleri ile ilgili olarak çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bizim Temel hedeflerimiz, temel amaçlarımız Türkiye´nin kendi telekomünikasyon alt yapısını ve yazılımını kendisinin yapabileceği altyapıyı geliştirmek ve bu yapılan çalışmalarda bundan sonra o noktaya doğru gitmesini hedefleyen bir süreç.

Bugün itibariyle çok küçük de olsa, ufak tefek başlangıçlarda olsa bir çiçeğin açtığını görmüş olmanın mutluluğunu yaşıyorum ben.  Bir dünya devi olarak bilinen ve öyle değerlendirilecek olan Apple´ın kendi programının bir açığını bularak, onun açığının kapatılması hususunda kendi sitesinde iletişimi ile birlikte o kullanımın altyapısını geliştirme ve bu alt yapının insan üzerindeki kullanım alanlarının daha sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayan bu öğrencimizi ailesini, okulunun yöneticilerini, öğretmenlerini ben bu anlamda tebrik ediyorum. Bunun Maraş´ta olmuş olması, artık başlangıç noktasının da bu olandan başlayarak bundan sonraki süreçte de artarak devam edeceği umudunu bana veriyor, ve bugüne kadar yapılan yatırımların, altyapı hizmetlerinin artık belli bir süreçten sonra meyvelerini vermeye başladığını görmüş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Ben öğrencimize başarı dileklerimi, iletiyorum İnşallah umut ediyorum ve diliyorum ki bu konuda son derece başarılı, son derece özveriyle yapacağı çalışmalarla hizmetlerin arttırarak devam eder. Bizde hem kurumsal anlamda, hem ülke anlamında bu altyapı hizmetlerinin gelişmesine katkı sunarız umudundayım. Hepinize bu anlamda Teşekkürleri mi ifade ediyor saygılar sunuyorum” dedi

Yiğit Can Yılmaz, Siri dışında Apple´ın Safari uygulamasının da açığını bulduğunu söyledi. Açığı bulduktan sonra Apple ile arasında geçen diyaloğu anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

 "Apple´ın ürün güvenliği üzerine araştırmalarımı gerçekleştiriyordum ve Safari üzerinde bu araştırmalarımı yürütüyordum; çünkü Safari, insanların günümüzde çok fazla kullandığı tarayıcılardan bir tanesi. Safari üzerine gerekli kodları Apple´ın eklemiş olduğu güvenlikle ilgili birtakım politikaları inceledikten sonra şöyle bir şey fark etim. Örneğin; benim internet sitemi ziyaret ettiniz, ben bir internet sitesini klonladım, kendi internet iteme koydum, adres çubuğunu değiştirebiliyordum ve bu sayede kredi kartı dolandırıcılığı, sosyal mühendislik, sosyal hesapların çalınması gibi pek çok şeye neden olabiliyordum. Ardından zaten Apple´ın yine aynı şekilde güvenlik ekibine iletim. Güvenlik ekibi, bu konuda bana birtakım sorunlar çıkardı. Bunun veri girişini yapabilirsem kabul edeceklerini söylediler. Yaklaşık 1 ay süre içinde bunu da başardım veri girişini girerek de bu açığı tetiklemeyi başardım."

 Yiğit Can Yılmaz, açığı Apple´ın da kabul ettiğini belirterek, "Güvenlik ekibi, bunu bir güvenlik sorunu olarak kabul etti ve bunun bir güvenlik politikası eksikliği olduğunu, beni ´onur listesi´ne ekleyeceklerini söylediler ve Apple´ın şu an o güncellemeyi çıkarmasını bekliyorum. Türkiye´de 18 yaş altı ilk olarak Apple´ın güvenlik listesine giren ilk kişi benim. ´Onur listesi´ de eğer Apple, güncellemeyi yayınlarsa ´onur listesi´ne giren ilk Türk de ben olacağım" dedi. 

 

 20-12-201720-12-201720-12-201720-12-2017

Yayın Tarihi: 20.12.2017