Sıfır Atık Projesi Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından himaye edilen “Sıfır Atık Projesi” Müdürlüğümüz idareci ve personellerine anlatıldı.Toplantıda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Çevre Mühendisi Çiğdem Göktürk, ve Esra Kahveci, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda kaynağında ayrı ayrı toplanarak geri kazanımının sağlanmasını kapsayan Sıfır Atık Projesiyle ilgili sunu eşliğinde bilgiler verdi.
“Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.
Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.
Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar;
§ Verimliliğin artması,
§ Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,
§ İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,
§ Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,
§ Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması,
§ Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.
Daha sonra söz alan Dulkadiroğlu Belediyesi Çevre Mühendisi Neslihan Taşdemir Temiz Çevre ve Sağlıklı Bir Hayat İçin, Sıfır Atık Projesi kapsamında Dulkadiroğlu Belediyesi olarak Atıkmatik Pet şişe, Cam Şişe ve Metal Kutuları Toplama Noktaları oluşturulduğunu belirtti.
Atıkmatik Noktaları:
Müftülük Karşısı, Doğukent Taziye evei önü, Ulu cami arkası-kapalı çarşı girişi, Büyükşehir belediyesi önü, Azarbeycan Bulvarı
Aşamalı olarak öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanacak olan proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Kenan Abacı Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınarak gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye, yaşanabilir bir dünya bırakılmasını amaçlayan Sıfır Atık Projesinin önemini vurguladı.